Suomen Kennelliitto lanseeraa Suomen ensimmäisen koiraharrastamiseen liittyvän museon netissä sunnuntaina 29. toukokuuta 2016. Suomen Koiramuseo tuo Kennelliiton historialliset kokoelmat nettiin kaikkien nähtäväksi. Kokoelmasta nostetaan esiin teemoja verkkonäyttelyiden avulla. Ensimmäinen näyttely 'Pikinokasta kansalliskoiraksi' käsittelee suomenpystykorvaa.

Koiramuseon pohjana toimii Suomen Kennelliiton lahjoina, lahjoituksina ja hankintoina vuosien saatossa kerätyt kokoelmat, jotka käsittelevät koiranpidon ja koiraharrastamisen historiaa Suomessa. Verkkomuseo esittelee kokoelman parhaita paloja. Verkossa nähtävää kokoelmaa kasvatetaan jatkuvasti sitä mukaa, kun aineistoja digitoidaan. Verkkonäyttelyiden avulla museossa pääsee tutustumaan erilaisiin teemoihin paremmin. Lisäksi kävijä voi tutustua Kennelliiton liikkuvan kuvan arkistoon ja Kennelliiton kirjastokokoelman aarteisiin valittujen teosten kautta.

Suomen Koiramuseo tuo esineistön ja suomalaisen koiraharrastamisen historian ihmisten saataville, eikä verkkomuseossa käynti ole sidoksissa aikaan eikä paikkaan. Toistaiseksi kokoelmat ovat esillä ainoastaan netissä, mutta tarkoituksena on löytää museokokoelmalle myös näyttelytilat pääkaupunkiseudulta, toteaa Kennelliiton museotyöryhmän puheenjohtaja Eeva Anttinen.

On ainutlaatuista, että järjestö tekee näin pitkäjänteistä museotyötä, joka johtaa verkkomuseon avaamiseen. Suomen Koiramuseon sivut toimivat julkaisualustana myös jatkossa uusille sisällöille, mikä on erottava tekijä moniin muihin museoihin nähden, sanoo Suomen Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttila.

Koiramuseo hyödyntää monenlaisia esitystapoja, kuten pyöriviä 360-kuvia. Verkkomuseossa kävijä voi tarkastella esimerkiksi koiran luurankoa haluamastaan suunnasta. Kaikille avoin museo on vuorovaikutteinen ja toimii muistojen herättelijänä. Museo kannustaa kävijöitä jakamaan omia muistojaan ja kertomuksia, jotka ovat elävää perinnettä ja tärkeä osa koiraharrastamisen historiaa.

Toivomme, että koiraharrastajat innostuvat muistelemaan museon myötä vanhoja aikoja. Suomalaisen koiraharrastamisen perinne juontaa kauas ja siihen liittyy paljon ainutlaatuista historiaa, Anttinen summaa.

Koiramuseo kerää Kuukauden kuva -kampanjalla tietoa esineistä ja kuvista, joista sillä on puutteelliset tiedot. Tietoja voi kertoa täyttämällä museon sivuilta löytyvän lomakkeen. Ensimmäisenä kokoelmasta on nostettu esille trimmausväline, josta ei tiedetä ajoitusta tai sitä, minkä rotuisia koiria sen avulla on trimmattu.

Suomen Koiramuseo kerää, tallettaa ja tuo esille kotimaisten rotujen ja suomalaisen koiraharrastamisen historiaa. Kokoelmiin ja teksteihin voi tutustua uudessa verkkomuseossa kahdella kielellä, suomeksi ja englanniksi.

Tutustu verkkomuseoon osoitteessa www.koiramuseo.fi.

Lisätietoja
Miia Lahti
Viestintäpäällikkö
Kennelliitto
koiramuseo@kennelliitto.fi
(09) 8873 0292