Ruokavirasto painottaa, että Ukrainasta saapuvat lemmikit tulee esittää Tullin tarkastettaviksi Suomeen tullessa. Lemmikkien tulee olla eristyksissä pääsääntöisesti 30 vuorokautta. Maahantulovaatimuksiin sisältyvät rokotukset ja madotukset tulee tehdä mahdollisimman pian.

EU:n jäsenmaat joustavat Ukrainan sotaa pakenevien mukana saapuvien lemmikkien maahantuontivaatimuksissa. Sotatilan vuoksi lemmikkikoirat, -kissat ja -fretit, jotka matkustavat yhdessä omistajansa kanssa, pääsevät tällä hetkellä EU-maihin ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Lievennykset koskevat myös Venäjältä palaavien Suomen ja muiden maiden kansalaisten lemmikkieläimiä, ei kuitenkaan Venäjän tai Valko-Venäjän kansalaisia.

Tulliin on oltava yhteydessä heti lemmikin kanssa maahan tullessa

Ukrainasta maahan tulevan lemmikin omistajan on oltava yhteydessä Suomen Tulliin heti maahan tullessa. Jos koirille ei ole annettu lääkitystä Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ennen Suomeen saapumista, saa Tullista heisimadon häätöön tabletin, joka tulee antaa koiralle Tullin valvonnassa. Koiran ulosteet tulee kerätä ja hävittää talousjätteen mukana 24 tunnin ajan lääkkeen antamisen jälkeen.

Eläinlääkäriin on oltava yhteydessä kolmen vuorokauden kuluessa maahantulosta

Kaikkien Ukrainasta perheidensä mukana tulevien lemmikkien omistajien tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisesta. Jos  lemmikillä ei ole mikrosirua ja jos siltä puuttuu raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa myös verinäytteen raivotaudin vasta-aineiden määrittämiseksi.

Lemmikki tulee pitää erityksissä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan

Lemmikki tulee pitää eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana, eikä se ulkonakaan saa olla kosketuksissa muihin eläimiin tai ihmisiin.

Koska Ukrainassa esiintyy muun muassa raivotautia, on syytä välttää turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin. On tärkeää, että pakolaisia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Eristysaikana eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe. Ruokavirasto voi pidentää eristysaikaa tarpeen mukaan.

Tarkempaa tietoa saa Ruokaviraston tiedotteesta. Tietoa lemmikkien eristämisestä löytyy Ruokaviraston ohjeesta, myös englanniksi ja ukrainaksi.

Kuva: DPA / Lehtikuva