Kennelliiton hallitus päätti 3.4.2025 kokouksessaan muun muassa uudesta rekisteröitävästä koirarodusta, operoitujen koirien oikeudesta osallistua näyttelyihin ja agilityn MM-kisoille myönnettävästä tuesta.
Alla on esitetty jäsenjärjestöjä olennaisimmin koskevat kokouspöytäkirjan asiat.
Polvilumpioluksaation tutkimisen ja luokittelun ohjetta päivitettiin huomioimaan polvilumpion tapaturmat. Mikäli koiralle on sattunut tapaturma, jonka vuoksi sen toista polvilumpiota ei voida arvostella, antaa päivitetty ohje mahdollisuuden olla antamatta kyseiselle nivelelle lausuntoa. Koiran tulos määräytyy tällöin vain toisen polvilumpion perusteella. Tapaturman sairauskertomus tulee liittää lausuntoon.
Kuulotutkimuksen (BAER) ohjeeseen tehtiin ulkomaisia koiria koskeva tarkennus. ulkomaisen koiran kuulolausunto voidaan hyväksyä myös muusta maasta kuin koiran kotimaasta. Suomalaisilta koirilta vaaditaan edelleen suomalainen lausunto.
Molemmat ohjeet tulivat voimaan heti.
Operoiduille koirille on tulossa osallistumisoikeus näyttelyihin. Kennelliiton koe- ja kilpailusäännöt mahdollistavat jo nyt operoitujen koirien osallistumisen tietyin ehdoin, ja tämä mahdollisuus lisätään myös Koiranäyttelysääntöihin niiden seuraavan päivityksen yhteydessä.
Mahdollisuus tulee koskemaan koiria, joille on tehty operaatio sellaisen perinnölliseksi luettavan vian korjaamiseksi, joka ei vaikuta koiran ulkonäköön. Tällaisia ovat esimerkiksi olkanivelen osteokondroosin, polvilumpioluksaation, kyynärniveldysplasian, kyynärnivelen inkongruenssin tai ristisidevaurioiden korjaamiseksi tehdyt leikkaukset.
Hallitus päätti, että operoitujen koirien osallistumisoikeus lisätään näyttelysääntöihin siinä vaiheessa, kun ne päivitetään. Nykyiset näyttelysäännöt ovat voimassa 31.12.2026 asti.
Hallitus päätti ilmoittaa kansainvälisen koiranjalostusliitto FCI:n agilitykomitealle suhtautuvansa myönteisesti Czhesky Agility Klubin esitykseen agilityn MM-kilpailujen osallistumisoikeuden laajentamisesta. Czhesky Agility Klub on esittänyt, että MM-kilpailujen osallistusmisoikeuteen riittäisi, että koiran rodun olisi tunnustanut maan kansallinen kennelliitto.
Hallitus päätti olla puoltamatta Suomen Agilityliitto SAGIn esitystä siitä, että agilitytuomareille maksettaisiin tuomaripalkkio. Päätöksen perusteena on Kennelliton alaisessa toiminnassa yleinen periaate, jonka mukaan toimintaan sitoutuneet henkilöt hoitavat tehtävänsä harrastuksena, ja vain siitä aiheutuneet kustannukset on korvattu.
Hallitus merkitsi tiedoksi koe- ja kilpailutoimikunnan hyväksymän ohjemuutosesityksen spanieleiden metsästyskokeen (SPME) uudeksi ohjeeksi. Ohjeet tulevat voimaan samanaikaisesti spanieleiden metsästyskokeen sääntöjen kanssa 20.8.2025.
Hallitus hyväksyi silkkivinttikoiran rekisteröitäväksi Kennelliiton erikoisrekisteriin, eli ER-rekisteriin. Rodun rekisteröinti koirarekisteriohjeen kohdan 11.3 mukaisesti voidaan aloittaa välittömästi hallituksen päätöksen jälkeen, kun tekniset valmiudet ovat kunnossa. Rodulle ei esitetä PEVISA-ohjelmaa.
Silkkivinttikoira sijoittuu ryhmään 10. Sen rotumääritelmä perustuu International Silken Windhound Society (ISWS) rotumääritelmään. Silkkivinttikoira on keskikoinen, pitkäkarvainen vinttikoira, joka on kotoisin Yhdysvalloista.
Rotu saa osallistua näyttelyihin, kokeisiin ja testeihin 1.1.2026 jälkeen, mutta kilpailuihin kuten esimerkiksi agilityyn, rotu voi osallistua heti.
Päätös annetaan tiedoksi rotumääritelmätyöryhmälle ja Pohjoismaiselle Kennelunionille PKU:lle toimenpiteitä varten.
Nimityksiä kansainvälisen koiranjalostusliitto FCI:n toimikuntien kokouksissa:
Kennelliiton edustajien valinta FCI:n yleiskokouksiin 2025:
Hallitus merkitsi tiedoksi FCI:n kiertokirjeen 3/2025, joka koski Nigeriaa: The Canine Owners & Breeders Association, Nigeria (COBA) on hyväksytty FCI:n sopimusjäseneksi 2.2.2025 alkaen ja on ainoa FCI:n tunnustama sopimusjäsen Nigeriassa. Sopimus on voimassa viisi vuotta. Kukaan nigerialainen ulkomuototuomari ei voi arvostella Nigeriassa eikä sen ulkopuolella kansainvälisissä näyttelyissä. Ainoastaan kiertokirje-viestin liitteenä oleva export pedigree hyväksytään, mikään muu nigerialainen rekisterikirja ei kelpaa näyttelyihin eikä kokeisiin osallistumiseen.
Hallitus myönsi 15 000 euroa Suomen Agilityliitolle Turun Gatorade Centerissä 22.–27.9.2026 järjestettävien agilityn MM-kilpailujen tukemiseksi.
Päätös edellyttää, että Suomen Agilityliitto (SAGI) ry sitoutuu kilpailujen vastuullisena järjestäjänä kantamaan kilpailujen järjestämisestä koituvan taloudellisen vastuun. Kennelliitto vastaa FCI:n delegaattikokouksen kustannuksista normaalin toimintamallinsa mukaisesti.
Hallitus päätti hyväksyä seuraavat yhdistykset rotuyhdistyksiksi:
Lisäksi hallitus päätti hyväksyä Finlandia Komondor-klubi ry:n rotukerhoksi.
Hallitus hyväksyi Kennelliiton jäseniksi seuraavat yhdistykset:
Tervetuloa mukaan Kennelliittoon!
Hallitus päätti nimittää Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin hallituksen esityksestä Henna Nikitinin kennelpiirin näyttelyohjaajaksi.
Hallitus myönsi Marja-Helena Ilvoselle emeritaylituomari-arvonimen. Ilvosella on takanaan muun muassa pitkä ura hirvenhaukku- ja karhunhaukkutaipumuskokeen (HIRV, KARH) ylituomarina.
Etelä-Suomen Nosework ry, Porvoo, on vaihtanut Helsingin Seudun kennelpiiri ry:stä Uudenmaan kennelpiiri ry:hyn.
Käyttöbassetit ry, Mäntsälä, on vaihtanut Pohjois-Hämeen kennelpiiri ry:stä Uudenmaan kennelpiiri ry:hyn.
Hallitus päätti siirtää etelävenäjänkoira-rodun jalostuksen johtamisoikeuden Suomen Palvelukoiraliitto ry:ltä Suomen Seurakoirayhdistys ry:lle. Siirrolle on molempien yhdistysten hyväksyntä.
Suomen Etelävenäjänkoirat ry:n rotukerho-oikeudet säilyvät rotujärjestöjäsenyyden siirtymisen yhteydessä.
Kennelliiton hallituksen seuraava kokous järjestetään 8.5.2025.