Helteillä koiranomistajien tulee olla entistäkin tarkempia koiran hyvinvoinnista. Koiranäyttelyiden, kokeiden, kilpailujen, testien ja muiden koiraharrastustapahtumien järjestäjien tulee tarkkailla koirien vointia tapahtumissa. Ensisijaisesti koiran hyvinvoinnista vastaa kuitenkin aina koiran omistaja.

Kesän helteillä lämpöhalvaus on todellinen riski koiralle. Koiralla on aina oltava raikasta vettä saatavilla ja sen vointia tulee tarkkailla. Koira kannattaa lenkkeilyttää hellekelillä joko aamulla aikaisin tai illalla myöhään ilman jo viilennyttyä. Jos koiran kanssa joutuu liikkumaan helteellä, kannattaa ulkoilutuokiot pitää mahdollisimman lyhyinä.

Lyhytkuonoiset koirat, sydänvikaiset koirat, pennut ja vanhat koirat ovat erityisen herkkiä ruumiinlämmön kohoamiselle. Ohutturkkiset ja karvattomat koirat pitää myös muistaa suojata palamiselta.

Lämpöhalvaus johtuu koiran ruumiinlämmön noususta vaarallisen korkeaksi. Lämpöhalvauksen oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos koira menee shokkiin tai tajuttomaksi, on tilanne hengenvaarallinen.

Jos kuumuus pääsee yllättämään, välittömänä ensiapuna koira tulee siirtää pois kuumasta. Koiraa voi viilentää esimerkiksi märillä pyyhkeillä, kastelemalla tassuja, mahanalusta sekä nivusia viileällä, mutta ei koskaan jääkylmällä vedellä. Tarjoa koiralle pieniä määriä vettä kerrallaan ja vie koira eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos

Älä jätä koskaan koiraa yksin autoon lämpimällä säällä. Vaikka koiralla olisi varjoinen paikka autossa, auto olisi varjossa ja ikkunat olisivat auki, lämpötila auton sisällä voi nousta nopeasti korkeaksi. Autolla matkustaessasi pyri välttämään koiran matkustamista suorassa auringonpaahteessa. Ilmastoidussakin autossa tulee ottaa huomioon, että viileä ilma kiertää myös koiran matkustamistilaan, erityisesti silloin kun koira matkustaa auton takatilassa tai kuljetuskopassa. Pidä myös taukoja kohtuullisin väliajoin, jotta koira pääsee ulos vilvoittelemaan. Autossa koiran oloa voi helpottaa kylmäalustoilla tai pyyhkeeseen käärityillä jäisillä vesipulloilla.

Lämpöhalvaus ei uhkaa ainoastaan autoon jätettyä koiraa, vaan riski on olemassa myös auringonpaahteeseen kytketyllä koiralla.

Koiranäyttelyissä, kokeissa ja kilpailuissa sekä muissa koiraharrastustapahtumissa on huolehdittava erityisen tarkkaan koirien ja tapahtumaan osallistuvien hyvinvoinnista

Koiran omistaja on ensisijaisesti vastuussa koiransa hyvinvoinnista ja tekee ratkaisun osallistumisesta koiraharrastustapahtumiin. Jos olet osallistumassa koiranäyttelyyn, kokeeseen, kilpailuun, testiin tai muuhun tapahtumaan, voi säähän ja järjestelyihin liittyvissä asioissa olla yhteydessä toimikuntaan, joka vastaa järjestelyistä ja siitä, että koirien hyvinvointi otetaan huomioon tapahtumapaikalla. Tapahtumajärjestäjät huolehtivat myös siitä, että tapahtuman osallistujat ja yleisö saavat riittävästi ohjeistusta.

Ohjeita koiraharrastustapahtumiin osallistujille:

  • Varaa tapahtumaan mukaan riittävästi vettä, teltta tai aurinkovarjo sekä viilennysalusia tai -takkeja koirallesi.
  • Älä jätä koiraa hetkeksikään kuumaan autoon.
  • Huomioi koirasi nesteensaanti ja muu hyvinvointi tapahtuman aikana. Koiria ei saa jättää häkkeihin. auringonpaisteeseen tai kuumaan telttaan. Koiria ei saa myöskään rasittaa turhaan esimerkiksi harjoittelemalla ylenpalttisesti suoritusta.

Ohjeita koiraharrastustapahtumien järjestäjille:

  • Huolehtikaa siitä, että vesipisteitä ja varjopaikkoja on riittävästi. Isommissa tapahtumissa, kuten koiranäyttelyissä, kokeissa ja kilpailuissa ohjeistetaan osallistujia ja yleisöä kuulutuksin.
  • Tehostakaa tarvittaessa toimintaa parkkialueilla, jotta autoihin ei jätetä koiria eikä lapsia.
  • Kehottakaa kuulutuksilla ja muilla ilmoituksilla osallistujia ja henkilökuntaa juomaan riittävästi vettä ja sen lisäksi syömään, jotta suolatasapaino säilyy.
  • Koiranäyttelyissä pitäkää arvostelupöydät viileinä esimerkiksi laittamalla niiden päälle kosteat pyyhkeet. Varatkaa näyttelykehiin ämpäreitä tai vesipulloja, joilla pyyhkeitä voi kosteuttaa tarpeen vaatiessa. Ulkomuototuomarit pyytävät vuoroaan odottavat koirat siirtymään varjoon odottamaan. Varatkaa ryhmäkilpailujen kokoomakehissä odottelijoille ja etenkin koirille juomavettä ja talousvettä pyyheliinojen kastelua varten.
  • Vähentäkää kehä- ja toimihenkilöiden fyysistä rasitusta tauottamalla arvostelua.
  • Huolehtikaa tapahtumassa myös niistä, jotka eivät osaa ehkä huolehtia itsestään. Järjestyksenvalvojat seuraavat myös oman alueensa kehien takana olevia telttoja ja leirejä, että siellä olevat ihmiset ovat kunnossa.

Kennelliitto on muistuttanut koiranäyttelyiden ja muiden isojen koiraharrastustapahtumien järjestäjiä siitä, mitä asioita hellekelillä tulee ottaa huomioon tapahtumissa.


Kuva: NTB Scanpix/Lehtikuva