Koirien kysynnän lisääntyessä myös koirien hinnat ovat nousseet jonkin verran. Suomessa suosittujen rotujen ostohinnat ovat nousseet 10-30 % vuodesta 2018 vuoteen 2021, kun taas Ruotsissa hinnat ovat samassa ajassa nousseet jopa 50 %, kerrotaan Kenneliiton yhteistyökumppani Agria Eläinvakuutuksen tänään julkaisemassa tiedotteessa.

Ruotsin Agria Djurförsäkringin tilastojen* mukaan monien suosittujen rotujen hankintahinnat ovat nousseet 30-60 % vuodesta 2018 vuoteen 2021. Muun muassa chihuahuoiden ja jackrussellinterriereiden hankintahinnat ovat nousseet yli 50 % ja rottweilereiden, labradorinnoutajien ja bordercollieiden yli 40 %.

Suomessa Agria Eläinvakuutuksen tilastojen** mukaan chihuahuoiden hinnat ovat samassa ajassa nousseet reilu 20 % ja jackrussellinterriereiden, rottweilereiden, labradorinnoutajien ja bordercollieiden noin 10 %.

Kaikista isoin hinnankorotus on nähtävissä monirotuisilla koirilla, joiden kohdalla hinnat ovat nousseet Ruotsissa jopa 93 % viimeisen neljän vuoden aikana. Myös Suomessa suurin hinnannousu on nähtävissä monirotuisilla koirilla, mutta Suomessa hinnat ovat nousseet maltillisemmin: noin 32 %.

Monirotuisissa koirien kohdalla on huomioitava, että ostohintahajonta on kyseisessä roturyhmässä muutenkin suurta, sillä joukossa on monenlaisia eri koiria, muun muassa vahinkopentuja, rescue-koiria ja lähes puhdasrotuisia koiria, jotka kuitenkin myydään monirotuisina. Monirotuisten koirien listassa ei ole mukana roturisteytyksiä, kuten labradoodleja.

Miksi Suomessa hintojen nousu on ollut maltillisempaa?

- Suomessa koirankasvatus on hyvissä kantimissa ja vaikka kysyntä on voimakkaasti kasvanutkin koronavuosina, niin yhtä jyrkkää hintabuumia kuin Ruotsissa ei onneksi ole nähtävissä. Suomessa koirankasvattavat ovat todella ammattimaisia ja kasvatustyön keskiössä on koirien hyvinvointi. Kasvattajille Suomessa tuntuu olevan korostetun tärkeää, että koiranpentu saa sille sopivan kodin ja valinta tehdään todella tarkoin kriteerein, kommentoi Agria Eläinvakuutuksen maajohtaja Anna Linder.

- Suomessa rotukoirien hinnat eivät ole merkittävästi kohonneet vastuullisten kasvattajien ja vastuullisen kasvatuksen ansiosta. Toki tämä buumi on tuonut erilaisia mix-yhdistelmiä, joissa kahdella erirotuisella koiralla on tehty pentue, joka on nimetty uudeksi ”roduksi”. Näillä pentueilla hinnat ovat kohonneet muita huomattavammin. Kyse on monesti erilaisista pienikokoisista roduista, kertoo Suomen Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Koirien rekisteröintimäärät nousseet

Suomen Kennelliittoon rekisteröitävien koirien määrä on kasvanut erityisesti koronapandemian aikana vuosina 2020 ja 2021. Vuodesta 2018 vuoteen 2021 Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä on noussut 15 %:lla.

- Rotukoirien rekisteröinnit ovat lisääntyneet korona-aikana Suomessa, mutta kun katsotaan vastaavia tilanteita rekisteröintien historiassa, ei muutos ole merkittävä, sanoo Lehtonen.

Ruotsin maatalousjärjestön Jordbruksverketin mukaan Ruotsissa rekisteröityjen koirien määrä on noussut vuosien 2018-2021 välisenä aikana 17,5%.

Suomessa on Tilastokeskuksen vuonna 2018 tehdyn arvion mukaan noin 700 000 koiraa. Ruotsissa on tuoreimman arvion mukaan yli miljoona koiraa, ja luku päivitetään kuukausittain.

Taulukko Agria_Koirien hinnannousu 2018-2021

*Tilastot perustuvat Ruotsissa Agria Djurförsäkringissä vuosina 2018-2021 vakuutettuihin koiriin.

**Tilastot perustuvat Agria Eläinvakuutuksessa vuosina 2018-2021 vakuutettuihin koiriin, jotka on vakuutettu alle 1 vuoden ikäisenä ja joilla on henkivakuutus.

Tilastoissa on huomioitava, että ne perustuvat vain vakuutettuihin koiriin ja että Agrialla hoitokuluvakuutukseen eli yleisimpään vakuutustuotteen hintaan tai kattavuuteen koiran hankintahinta ei vaikuta, eikä se ole pakollinen tieto vakuutusta hankkiessa. Henkivakuutusturvaa varten koiran hankintahinta on pakollinen tieto ja se vaikuttaa vakuutuksen korvattavuuteen.