Norska Kennelklubbens styrelse beslöt idag, 27.9.2019 att tillåta samtliga hundevenemang i Norge samt upphävde sin rekommendation om att hundar boende i Norge inte deltar i hundevenemang utomlands. I enlighet med detta har Finska Kennelklubben idag dragit tillbaka sina tidigare beslut om att hundar boende i Norge inte får delta i hundevenemang i Finland.

Livsmedelsverket i Norge informerade 26.9.2019, att de norska sjukdomsfallen inte har koppling till varandra och att noskontakt hundar emellan inte mer behöver undvikas. Livsmedelsverket i Finland har 25.9.2019 meddelat att den tar tillbaka sin rekommendation, enligt vilken hundar inte borde införas från Norge till Finland eller hundar utföras från Finland till Norge.

- Finska Kennelklubbens beslut innebär att hundar boende i Norge kan t ex delta i den internationella hundutställningen på Åland under kommande veckoslut, säger Tuula Laitinen, vice ordförande för Finska Kennelklubbens styrelse.

Finska Kennelklubbens evenemangsförbud för hundar boende i Norge har varit i kraft sedan 5.9.2019. I Danmark och Sverige har motsvarande förbud varit i kraft, även Ungern och Tyskland har uteslutit hundar boende i Norge från sina hundevenemang.

I den Norge uppdagade blodiga diarrén insjuknade under augusti-september över hundra hundar, och hundar avled även i sjukdomen. De flesta som insjuknade tillfrisknade dock snabbt efter att de fått vård. Blodig diarré förekommer världen över.

För mera information

Tuula Laitinen, vice ordförande för Finska Kennelklubbens styrelse
tuula.laitinen@kennelliitto.fi
tfn 040 430 3229