Den internationella kennelfederationen FCI:s extrainsatta generalförsamling godkände enhälligt de nya reglerna för federationen i Bryssel 15.8.2018. Med de nya reglerna stadgas FCI:s verksamhet bland annat genom att sätta upp fler villkor för antagning av medlemmar, och också genom att skapa tillvägagångssätt för hur man ska agera när reglerna inte följs.

På församlingen gjordes många ändringar i regelförslaget och antalet paragrafer ökade. Paragrafordningen förtydligades också. Nya områden togs med i reglerna, såsom bestraffningsmöjligheter för överträdelser av olika grad. Många ärenden klargjordes, till exempel gjordes ett tillägg i reglerna om hur en person avskedas från en förtroendeposition mitt i perioden. Till reglerna lades en lista med terminologiförklaringar, något de inte tidigare haft.

Reglerna träder i kraft när de vunnit laga kraft. Det torde ta tre månader.

Kari Järvinen, styrelsemedlem i FCI, Eeva Anttinen, styrelsemedlem i FCI:s Europasektion, Harri Lehkonen, Kennelklubbens styrelseordförande och Markku Mähönen, verksamhetsledare, var med från Finland i Bryssel och gläder sig över resultatet av församlingen.

– Nu fullbordades den process, som började på Europasektionens möte på hösten 2015. Baserat på ett beslut som gjorts där utsåg FCI:s ordförande en arbetsgrupp på åtta personer för att förbereda regeländringen. Arbetet inleddes i början av år 2016 och slutfördes på våren 2017. Regeländringen fanns på föredragningslistan på generalförsamlingen i Leipzig på hösten 2017, men behandlingen avbröts på grund av utdragna diskussioner. Tiden tog slut. Därför bestämde sig styrelsen för att kalla till en extra generalförsamling i Bryssel 14–15.8.2018, berättar Eeva Anttinen.

– När reglerna nu enhälligt godkändes med 62 medlemmars röster, avslutades en lång process och vi har uppdaterade regler för vår internationella paraplyorganisation. Som en av medlemmarna i arbetsgruppen är jag verkligen nöjd.

FCI, som grundades år 1911, har stor betydelse för internationellt främjande av rashundars uppfödning, egenskaper och rasenliga bruk samt hälsa och välmående. FCI har 94 medlemsländer. Finland blev medlem i FCI år 1935.

Läs mer om FCI:s verksamhet här:
http://www.fci.be/en/

FCI allekirjoitus

FCI:s styrelseordförande Rafael De Santiago bekräftade de nya reglerna med sin underskrift. Till vänster på bilden notarie och till höger FCI:s huvudsekreterare Yves de Clercq.

Bild: Harri Lehkonen

Eeva ja Harri Amsterdamissa

Finska Kennelklubbens fullmäktigeordförande, FCI’s Europasektionens styrelsemedlem Eeva Anttinen och Finska Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen var glada över den finska segern vid WDS 2018 i Amsterdam, som de besökte före mötet i Bryssel.

Läs mera

FCI logo
Fédération Cynologique Internationale (FCI) Läs mera