Finska Kennelklubbens allmänna möte sammanträdde den 24 november på Hanaholmen i Esbo för att utse fullmäktige för mandatperioden 2020–2022. Dessutom godkände mötet förslaget till Kennelklubbens nya stadgar. 138 röstberättigade personer närvarade vid mötet och de totala antalet röster var 1613.

Kennelklubbens nya fullmäktige består av 145 ledamöter.  Av dem representerar 38 ledamöter kenneldistrikt, 95 specialklubbar och 12 har valts från de så kallade fria listorna. Med finns representanter för två nya specialklubbar, Finska Ridgeback-föreningen ry och Australianpaimenkoirat ry.

16 kandidater föreslogs till de fria listorna. Efter omröstning valdes Eeva Anttinen, Esa Kukkonen, Mika Leppinen, Risto Ojanperä, Hannu Talvi, Thea-Lena Wiedebaum, Kimmo Mustonen, Sakari Poti, Kari Leppänen, Risto Ylitalo, Kimmo Nokelainen och Säde Hohteri till Kennelklubbens fullmäktige.

Kennelklubbens fullmäktige beslutar bland annat om regler för Kennelklubbens verksamhet samt om ändringar till dessa, Kennelklubbens verksamhetsplan och budget samt övriga frågor som är väsentliga för verksamheten. Fullmäktige sammanträder två gånger om året till vår- och höstmöte. Tidpunkter för kommande möten finns här.

Äänestys yleiskokouksessa 2019
Mötet röstade om vilka som väljs till fullmäktige från de fria listorna.

Kennelklubbens stadgar moderniserades och gjordes tydligare

Kennelklubbens allmänna möte godkände enhälligt styrelsens förslag till Kennelklubbens nya stadgar. Nya stadgar tas i bruk 1.1.2020. Stadgeändringen påverkar i fortsättningen även stadgarna för kenneldistrikt och övriga medlemsföreningar i Kennelklubben. Vi kommer att ge ut mera information om detta vid ett senare tillfälle.

Revideringen moderniserar och klarlägger stadgarna samt rationalisera uppbyggnaden av dem. Innehållet i stadgarna, praxis och rollfördelning som ingår i dem samt språket i stadgarna har moderniserats. Kennelklubbens process för beslutsfattande och dess tidtabeller har klargjorts i de nya stadgarna.

Då man jämför med nuvarande stadgar har endast få ändringar gjorts. Paragrafen, där man redogör för Kennelklubbens syfte, har ändrats. Istället för renrasiga hundar talar man nu om registrerade hundar. I stadgarna har man även konstaterat Kennelklubbens viktigaste egendom, alltså hundregistret och stamböcker.

Tredelningen specialklubb, rasförening och rasklubb har reviderats i stadgarna. De finskspråkiga termerna – rotujärjestö, rotua harrastava yhdistys och rotuyhdistys – har nu ändrats till rotujärjestö, rotuyhdistys och rotukerho. De svenskspråkiga termerna har dock inte ändrats, och i framtiden motsvaras alltså rotujärjestö av ordet specialklubb som förut, rotuyhdistys av rasförening och rotukerho av rasklubb. Utöver dessa tar de nya stadgarna upp ytterligare en föreningsform, fritidsförening, harrastusyhdistys. Disciplinnämndens namn ändras till den etiska nämnden.

Du kan läsa förslaget som godkändes av Kennelklubbens allmänna möte här:

 

Eeva Anttinen ja Kari Järvinen
Eeva Anttinen och Kari Järvinen fortsätter leda Kennelklubbens fullmäktige.

Eeva Anttinen fortsätter som fullmäktigeordförande

Nya fullmäktige sammanträdde till konstituerande möte direkt efter allmänt möte. Till fullmäktigeordförande valdes Eeva Anttinen och till vice ordförande Kari Järvinen.

För mera information

Finska Kennelklubbens styrelseordförande
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
tfn 050 329 2188

Ordförande för Finska Kennelklubbens fullmäktige
Eeva Anttinen
eeva.anttinen@kolumbus.fi