Vad har hundsport har lärt mig?

06.05.2019 Mia Skogster
Mia Skogster ja belgianpaimenkoira malinois

”Nämen lilla flicka, slösa inte din tid på hundflams.

Hundar är inte en riktigt hobby, de är bara ett tidsfördriv.

Du kommer aldrig att få ett riktigt yrke av hundar”.

Så sa en äldre herre välment till mig för 23 år sedan, också han en hundvän. Han hade emellertid fel, eftersom hundar är min passion. Tack vare dem har jag lärt mig mycket av livet, människor, världen och minsann av mig själv. Jag har fått ett yrke som studiehandledaren i skolan inte hade en aning om att fanns – hundtränare.

Jag skaffade min första belgiska vallhund när jag var 14 år gammal. Trots mina föräldrars farhågor blev de inte tvungna att ta hand om den, utan jag tränade hunden till en brukschampion. Hur fastnade jag just för bruksprov? Det beror på flowet jag får när jag tränar min hund. Härliga utmaningar att lösa vid varje träningspass. Den främsta orsaken till att jag fortfarande är galen i hundar har förblivit alldeles oförändrad under mina 25 år i hundvärlden; jag älskar den stunden när hunden svarar på mina kommandon med full intensitet och när också den glömmer hela omvärlden.

I hundsport måste man vara kreativ. Varje hund är en individ, därmed måste utmaningar lösas på olika sätt. Erfarenhet hjälper en att fatta rätta beslut. I livet behövs ihärdighet, och hundsporten utgör inte ett undantag. Framgång nås inte på en gång. Man måste vara tålmodig och njuta av den tid som spenderas med hunden varje dag. Förarens förmåga att vara genuint närvarande har en stor inverkan på samarbetet hunden och föraren emellan. En god relation utgör en hörnsten för succé och byggs på ömsesidigt förtroende och respekt.

Hundsport har också lärt mig att alla gör misstag. I synnerhet framgångsrika människor. Oftast nås det bästa slutresultatet när man godkänner en del av felen och strävar efter att ändra enbart på de som är väsentliga för framgång. Min hund Räty vom Further Moor hade som vana att vakta figuranten genom att hoppa vid dennes ögonnivå. Även om stilen orsakade avbrott i skallet och sänkte poängen för momentet, lät jag min hund vakta på ett sätt som var naturligt och motiverande för den. Trots felet tog hunden segern i världsmästerskapet som tävlingens yngsta deltagare.

Men lätt är det inte, att acceptera ett träningspass som inte gått som man hade tänkt. Det sätter fart på ens känslor, i synnerhet de negativa. Men genom att träna en hund lär man sig också ett sinne för proportioner, eller hur? I en hundtränares vardag är allting lysande om dagen förstörs endast av ett misslyckat träningspass. Detta är ett problem som oftast är ganska enkelt att lösa. Det enda man behöver göra är att ta ett nytt pass som man har planerat bättre – efter det orkar man le igen hela kvällen och ännu dagen därpå.  Med hundar kan man nämligen alltid få en känsla av att man behövs. Du behöver verkligen inte fundera över vad du gör när du går i pension eller om du råkar vinna på lotto. Man kan alltid träna, bara lite.

Jag nämnde tidigare att när man tränar en hund lär man sig också av sig själv. Vid sidan av att ha hittat mina styrkor och svagheter har jag lärt att känna igen en hel del olika känslor hos mig själv och att kontrollera dem.  Att samtidigt kontrollera min röst, mina kroppsrörelser och rörelsebanor har också utvecklats enormt mycket vid hundtränande. Hur dessa färdigheter påverkar hundens inlärningsförmåga kan aldrig betonas för mycket. Känslor styr hunden och den som kan styra hundens känslor klarar av en hel del.

Efter att ha tagit flera VM-medaljer i internationella bruksprov i skydd har jag blivit bjuden till olika håll i världen för att berätta om mina metoder. Ett passionerat intresse för hundar blev ett yrke som har gjort det möjligt för mig att se många olika slags kulturer, människor och hundar. Hundarnas ställning varierar mycket mellan olika kulturer och man förhåller sig på olika sätt till deras användning och liv. Upplysningsarbetet och nya idéer tas bäst emot när både instruktören och den som tränas respekterar och försöker förstå varandra, trots de olika utgångspunkterna.

Hundarna håller en med fötterna på jorden. När man håller på med hundar en tillräckligt lång tid stöter var och en på en hund, med vilken det man drömmer om inte kan nås. Man klarar sig också av detta genom att medvetet ta till sig en positiv attityd och gå vidare både starkare och klokare än förr. Varje hund är viktig och utmanande hundar lär vi oss oftast mest av.

Hundsport är en livslång resa. Den erbjuder otaliga berättelser som bevaras i hjärtat för alltid.

Mia Skogster ja belgianpaimenkoira malinois
Mia Skogster

Mia Skogster tränar och föder upp brukshundar. För henne är hundträning en passion, ett yrke och en livsstil. Hon tävlar i internationella bruksprov i skydd och har uppnått två världsmästerskap, två VM-silver och två VM-brons.