Den nationella Hunddagen firas nu för tolfte gången. I år vill man påminna om den positiva verkan gemensamma aktiviteter har såväl på hundens som på människans välfärd.

Att göra tillsammans är ett gott liv med hunden  när den är som bäst. I flera hundsporter är det möjligt att komma ända ut på tävlingsbanorna men också en alldeles vanlig familjehund kan vara en utmärkt kompis att pyssla med i vardagen. Tillsammans med hunden rör du på dig utan att du ens märker det själv; du stiftar också lätt nya bekantskaper och ger dig ut på äventyr i naturen. Det viktigaste är att du hittar ett eget, personligt sätt att göra och spendera tid tillsammans med din hund.

Vid sidan av de traditionella utställningarna, proven och tävlingarna har exempelvis läs- och kompishundverksamheten, rallylydnad och hunddans stigit fram som populära fritidsaktiviteter. Från det allt bredare utbudet av olika former av hundsport hittar var och en garanterat ett lämpligt sätt att förverkliga sig själv och hittar dessutom nya vänner, samt njuter av att göra roliga saker tillsammans med den bästa vännen.

Men hur och var kan man då hitta en hobby som kunde intressera en själv?  Kenneldistrikt är Kennelklubbens medlemsföreningar och regionala aktörer, vars medlemmar är å sin sida olika slags lokala hundsport- och rasföreningar. Just via kenneldistrikt och deras medlemsföreningar hittar du enkelt information om vilka hundrelaterade fritidsaktiviteter som erbjuds i just din region, prövar på nya saker eller varför inte samlar ihop ett eget gäng som du och din hund kan gå på långpromenader med. På Hunddagen har kenneldistrikt och olika föreningar traditionellt arrangerat olika evenemang som kan gå av stapeln under hela Hundveckan (23–29.4). Vi ger ut ytterligare information om olika evenemang närmare Hunddagen.

Kennelklubben framställer material såväl på finska som på svenska till Hunddagen. Dessa publiceras på Hunddagens webbsida efter att materialen har färdigställts. 

Du kan beställa tryckta material redan nu som pappersversioner i A4-storlek hos Kennelklubbens kommunikationsavdelning, viestinta@kennelliitto.fi.  På samma adress kan du också ställa ytterligare frågor om Hunddagen.