I synnerhet under de varma årstiderna bör hundägaren fästa stor uppmärksamhet på sin hunds välfärd. Utställningsarrangörer ska hålla ett öga på hundarnas välfärd samt bilarna på parkeringsområdet.

Temperaturen i en parkerad bil stiger snabbt i varmt väder, även om bilens fönster står på glänt. Värmeslag hotar inte enbart hundar som lämnats i bilen, utan kan också drabba en hund som lämnats fastbunden i solskenet. Tänk också på att skuggan flyttar på sig med solen – även om hunden hade lämnats i skuggan, är den nödvändigtvis inte längre i skuggan om en stund.

Hundägaren svarar i första hand om välfärden av sin hund och fattar beslutet om att delta exempelvis i hundutställningar eller andra aktiviteter. Om du ska delta i något hundevenemang, kan du i frågor som gäller väder och arrangemang kontakta den kommitté som svarar både för arrangemanget och om att hundarnas välfärd tas i beaktande på plats.

Utställningskommittéer tar hand om arrangemangen på plats, t.ex. om att vattenposter hittas. Även domare bör bidra till att utställningen fortlöper smidigt, också i varmt väder.

Instruktioner för utställningar i varmt väder:

  • Exteriördomaren ska be dem som väntar på sin tur att flytta sig till skuggan
  • Utställningsarrangören svarar för åtgärder med vilka man kan underlätta för hundarna i hettan, t.ex. genom att säkerställa att vattenposter och platser med skugga hittas – också genom att meddela om dessa i högtalarna
  • Våta/fuktiga handdukar på trimborden och t.ex. ett ämbar eller en vattenflaska i ringen, så att handduken kan fuktas på nytt vid behov.
  • Såvitt det är möjligt ska hundägaren med hänsyn till hundens ras vara förberedd med tillräckliga kylmattor, kylvästar, vatten och tält/parasoll. Hundägaren fattar själv beslutet om att delta i evenemanget.
  • Hundar ska inte lämnas i bilen för att vänta när det är varmt.

Hunden kan drabbas av värmeslag också under resan – om bilen inte har luftkonditionering är det oftast varmare i bakre delen i bilen. Risken för kortnosade hundraser, valpar och gamla hundar att drabbas av värmeslag är ofta större än genomsnittet.

Vi har gett råd för hundägare hur man utrustar sig för varmt väder och resor i varmt väder och hoppas att dessa instruktioner når så många hundägare som möjligt för att sommaren ska vara trygg för alla.

Det lönar sig att gå på promenad med hund antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen när luften har svalnat. Om man är tvungen att röra sig med hunden när det är varmt lönar sig att hålla vistelsen utomhus så kort som möjlig.

Om du ändra märker symptom som tyder på värmeslag:

1. Flytta hunden snabbt till ett svalare ställe.
2. Om du har tillgång till vatten kan du svalka hunden med svalt (inte iskallt) vatten, t.ex. genom att svepa in hunden i våta handdukar.
3. Se till att hunden får vatten.
4. Det lönar sig att besöka veterinären även om hunden piggnar till. Under resan svepas hunden in i en sval och våt handduk.

För ytterligare information:

Maarika Wallenius
Utställningssekreterare, Finska Kennelklubben
nayttelysihteeri@kennelliitto.fi
tfn 09 8873 0344

Läs mera