Sommaren är äntligen här och efter den långa vintern får vi äntligen njuta av värmen till fullo. Det är emellertid bra att komma ihåg att sommaren också för med sig risker. Händelser som i värsta fall kan vara mycket otrevliga kan emellertid undvikas genom omsorgsfulla förberedelser. Här har vi sammanställt några tips för hur du undviker de vanligaste sommarrelaterade problemen och vad du ska g&ouml

– Värmeslag är en verklig risk på sommaren. Särskilt känsliga för höga temperaturer är bl.a. kortnosade hundar, valpar och gamla hundar, understryker Finska Kennelklubbens veterinär, veterinärmedicine licentiat Liisa Lilja-Maula


Om värmen överrumplar ska du som första hjälp flytta ditt djur omedelbart bort från det varma stället och kyla ner den bl.a. med våta handdukar eller med ljummet (inte iskallt!) vatten. Ge din hund också vatten att dricka. Efter första hjälpen är det bra att ta djuret till veterinären för granskning.


Kom också ihåg att hunden aldrig ska lämnas in i en varm bil då också det utgör en risk för värmeslag. Temperaturen inne i bilen stiger farligt högt också i skuggan då vädret är varmt. Att skruva ner fönstren eller att parkera i skuggan hindrar inte bilen från att bli varm inuti. Att lämna hunden i en varm bil är ett djurskyddsbrott. 


Försiktighet också vid simturer


Flera hundar tycker att det bästa med sommaren är att få bada. Tänk ändå på att i synnerhet raser med tät päls, som inte hinner torka ordentligt mellan simturerna, kan emellertid drabbas av fukteksem (hot spot) som är en hudinflammation hos hund. Håll alltså ett öga på din kompis hud och försök torka hunden så bra som möjligt mellan simturerna. Låt hunden inte heller bada i vatten där det finns blågröna alger. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har blivit förgiftad av blågröna alger.


Fästingar och ormar utgör en risk


Fästingsäsongen är överraskande lång och att skydd mot fästingar är viktigt såväl för husdjur som för övriga familjemedlemmar. Det finns flera olika preparat för bekämpning av fästingar. Viktig information om vilket preparat som är lämpligt för ditt djur och hur preparat ska användas får du av din veterinär eller på apoteket. Det lönar sig att i alla fall gå igenom hundens kropp varje kväll för fästingar om ni vistas på områden där fästingar förekommer ofta. På så vis kan du minska risken för sjukdomar som sprids av fästingar och som drabbar både djur och människor.


– Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden. Därför ska man vara extra försiktig vid områden där man vet att huggormar trivs. Om huggormen ändå lyckas bita hunden, är det viktigt att hindra giftet från att sprida sig genom att hålla hunden eller stället där ormen har huggit stilla, påminner Lilja-Maula.


En hund som blivit biten av en huggorm ska helst bäras till bilen, om det bara är möjligt, och föras omedelbart till veterinären.
 

För ytterligare information:
Liisa Lilja-Maula
Finska Kennelklubbens veterinär, veterinärmedicine licentiat
tfn 09 8873 0224
liisa.lilja-maula@kennelliitto.fi