Värmeböljan har tagit ett grepp om Finland. Nackdelen med den sköna värmen är blågröna alger, som redan förekommer på flera ställen. I sommarvädret riskerar hundar dessutom att drabbas av värmeslag, fästingar och huggormsbett. Finska Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula gav oss tips för en trygg sommar med hunden.

Att plaska i vattnet är något många hundar njuter av i sommarvärmen. Låt hunden emellertid inte svalka sig i vatten där det finns blågröna alger.

- Om hunden ändå lyckas ta sig i vattnet där det finns blågröna alger, tvätta hundens päls och skölj den omsorgsfullt för att undvika hudirritation, påminner Finska Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula.

En hund som har blivit utsatt för blågröna alger lider ofta av aggressiva symptom som t.ex. kräkningar, diarré, muskelkramper, försvagad koordinationsförmåga och kraftiga darrningar. Kontakta veterinären omgående ifall hunden dricker vatten där det finns blågröna alger eller om du misstänker att hunden har drabbats av algförgiftning.

Att låta hunden dricka saltigt havsvatten är inte heller en bra idé. I stora mängder kan också rent havsvatten orsaka illamående och saltförgiftning.

Bär en vattenflaska på promenader

I sommarhettan finns det risk för värmeslag. Den hotar hunden såväl i solgasset ute på gården, inne i bilen som på promenader. Det lönar sig att bära på en vattenflaska under promenader så att hunden kan dricka då och då. Hunden måste också annars alltid ha tillgång till fräscht, rent vatten.

I synnerhet valpar, gamla hundar och hundar med kort nos är känsliga för hög temperatur.

vesipullo lenkille

- Tillvaron av en familjehund med tät päls kan göras bekvämare genom att klippa ner hundens päls. Hundar med tunn päls och hårlösa hundar ska man däremot komma ihåg att skydda från att bli brända i solen, påminner Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula.

Om hunden ändå drabbas av värmen ska du som första hjälp omedelbart flytta hunden till ett svalare ställe. Svalka ner hunden med fuktiga handdukar och genom att duscha dess tassar, mage och ljumske med svalt men inte iskallt vatten. Erbjud hunden vatten om den klarar av att dricka. Ta hunden till veterinären för kontroll efter att ha gett den första hjälp.

Lämna aldrig hund i en varm bil

Det lönar sig att planera sommarens bilresor med hunden i åtanke. Försäkra dig om att solen inte lyser rakt på hunden som åker i bilen.

- Även om bilen har luftkonditionering måste man se till att luften cirkulerar även dit var hunden är, konstaterar Lilja-Maula.

Tänk på detta i synnerhet om hunden åker i bagageutrymmet eller i en transportbox. Kom ihåg att stanna tillräcklig ofta och låt hunden komma ut ur bilen för att svalka sig. Du kan också lätta hundens tillvaro med en kylmatta.

Lämna aldrig hunden ensam i bilen i varmt väder eftersom då riskerar hunden att drabbas av värmeslag. Temperaturen inne i bilen kan snabbt stiga farligt högt, även i skuggan. Att skruva ner bilfönstren eller att parkera i skuggan hindrar inte temperaturen från att stiga inne i bilen. Att lämna hunden i en varm bil är ett djurskyddsbrott.

Huggormsbett kan döda, försiktighet med surrande insekter

Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden. Biter en huggorm hunden är det viktigt att hålla hunden eller bettstället så stilla som möjligt för att hindra giftet från att spridas. Bär hunden till bilen om du kan och uppsök veterinär omgående.  Ge kortisonpiller till hunden bara om huggormsbettet är i närheten av luftvägarna eller om svullnaden hotar att täppa luftvägarna.

Du ska inte låta hunden jaga surrande insekter. Insektsbett är oftast ofarliga, om också otrevliga och kliande sommarbesvär. Ett getingstick kan emellertid orsaka en allergisk reaktion och svullnad i luftvägarna, i synnerhet i eller i närheten av huvudet. I så fall ska du kontakta veterinären omgående.

Att skydda hunden mot fästingar är viktigt med tanke på hälsan av såväl hunden som den övriga familjen. Det finns många olika slags preparat för att skydda hunden mot fästingar. Försäkra dig om att produkten är lämplig för din egen hund genom att rådfråga veterinären eller apotekspersonalen. Vistas ni på fästingrika områden lönar det sig i varje fall dagligen gå igenom hunden för fästingar. Sitter en fästing fast i hunden ska du genast plocka bort den. En god idé är också att desinficera bettet.

Ingen grillmat till hunden

Det finns många hundar som håller vakt bredvid grillen för att kräva sin egen andel av maten. Låt inte den sympatiska blicken smälta dig – saltiga, kryddiga och feta grillrätter är inte lämpliga för hundar.

Majskolvar, glasspinnar, fiskben och grillpinnar är också farliga eftersom dessa kan orsaka förstoppning eller skada hundens matsmältningskanal. Likaså är små och vassa ben i gris och kyckling farliga för hunden. Ta istället med en egen matsäck för hunden när ni ger er iväg för att njuta av sommardagar tillsammans.