Finska Kennelklubbens fullmäktige samlades till sitt sista möte på Hanaholmen i Esbo den 23 november 2019. Fullmäktige beslöt bland annat om Kennelklubbens budget, registreringsavgifter och verksamhetsplan för år 2020 samt utsåg nya ledamöter till styrelsen i stället för dem som stod i tur att avgå. 113 ledamöter närvarade vid mötet.

Kennelklubbens fullmäktigeordförande Eeva Anttinen gav beröm till avgående fullmäktige för aktiv och saklig verksamhet. Mycket har åstadkommits under fullmäktigeperioden, bland annat uppdateringen av Kennelklubbens nya avelsstrategi, omfattande överdomarutbildning, grundandet av stiftelsen Suomen Kennelsäätiö samt beredningen av Kennelklubbens nya stadgar. Många Kennelklubbens funktioner och tjänster har utvecklats.

Kennelklubben har en välskött ekonomi och antalet medlemmar har ökat något. Hundar syns mycket i offentligheten, både i gott och ont. Eeva Anttinen önskar ett konstruktivt samarbete mellan Kennelklubben, veterinärer och forskare i syfte att främja hälsan hos hundar, samt att de goda sidorna hos rashundar skulle lyftas fram mera aktivt.

Uudethallituksenjäsenet2020
Risto Ojanperä, Tuula Laitinen och Esa Kukkonen.

Esa Kukkonen, Tuula Laitinen och Risto Ojanperä till styrelsen för perioden 2020–2022

Esa Kukkonen, Tuula Laitinen och Risto Ojanperä valdes till styrelsen för en treårsperiod, i stället för tre ledamöter som stod i tur att avgå. Esa Kukkonen och Tuula Laitinen blev omvalda till styrelsen. Den tredje ledamoten i tur att avgå, Tapio Toivola, har suttit i styrelsen tre perioder i rad och kunde inte längre ställa upp som kandidat för den nya perioden.

Esa Kukkonen har varit ledamot i Kennelklubbens styrelse sedan år 2017. Han är ordförande för Kennelklubbens Koiranet-styrgrupp, ordförande för nose work-arbetsgruppen samt medlem i prov- och tävlingskommittén samt arbetsgruppen för jakthundar.

Tuula Laitinen har varit styrelseledamot sedan år 2017. Hon är vice ordförande för styrelsen och ordförande för uppfödarkommittén.

Risto Ojanperä har suttit i Kennelklubbens styrelse under 2010–2018 och hade posten som vice ordförande under 2013–2014. Han har verkat som ordförande för framtidskommittén och antidopingkommittén och har på ett avgörande sätt bidragit till beredningen av Kennelklubbens strategi.

Bjarne Westerback utsågs till Kennelklubbens hedersmedlem

Fullmäktige utsåg Bjarne Westerback till Kennelklubbens hedersmedlem. Bjarne Westerback har verkat i styrelsen för Vasa kenneldistrikt sedan år 1990, bland annat som distriktets vice ordförande och sedan 1996 som dess sekreterare. Han har även verkat i andra förtroendeuppdrag inom kenneldistriktet under årens lopp och har i flera års tid varit ledamot och suppleant i Kennelklubbens fullmäktige. Han har även haft flera förtroendeuppdrag inom Finska Jämt- och Gråhundklubben och Nordisk Älghundunion samt flera olika förtroendeuppdrag inom lokal hundföreningsverksamhet.

En ny överdomare emeritus, Seppo Tiihonen, presenterades för fullmäktige.

Ansiomerkitsyksy2019
Pertti Korhonen, Teija Salmi-Aalto och Thea-Lena Wiedebaum.

Tre nya förtjänsttecken i guld

Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen överlämnade Kennelklubbens förtjänsttecken i guld till Thea-Lena Wiedebaum, Teija Salmi-Aalto och Pertti Korhonen.

Thea-Lena Wiedebaum har varit Kennelklubbens fullmäktigeledamot sedan länge och har i flera års tid verkat aktivt i Kennelklubbens distriktsutbildaruppdrag i Uudenmaan kennelpiiri och Ålands kenneldistrikt.

Teija Salmi-Aalto har varit fullmäktigeledamot och -suppleant en lång tid och har verkat aktivt i olika förtroendeuppdrag inom Suomen Tanskandoggi ry samt bidragit till utvecklingen av rasen grand danois även på internationell nivå.

Pertti Korhonen har varit Kennelklubbens fullmäktigeledamot sedan länge och har suttit flera år i Kennelklubbens styrelse.  Han har innehaft olika förtroendeuppdrag inom Finska Spetsklubben rf en lång tid och har gjort ett betydelsefullt arbete då han utredde registreringshistorian av finsk spets.

Förtjänsttecknet pro cane, som beviljats av styrelsen, överlämnades till Kennelklubbens verksamhetsledare Markku Mähönen för hans betydande arbete för hundar och hundsport.

Markku Mähönen syysvaltuusto 2019
Markku Mähönen fick ta emot pro cane-medaljen.

Kennelklubben har en stabil ekonomi

Fullmäktige godkände Kennelklubbens verksamhetsplan och budget för år 2020. Enligt Kennelklubbens ekonomichef Unka Sarsila-Etelämäki har Kennelklubben en stabil ekonomi. Medlemsantalet i Kennelklubben stiger i fin takt, men under de kommande åren kan den framtida utvecklingen av Finlands ekonomi ha en negativ inverkan på antalet medlemmar, ifall de ekonomiska prognoserna svänger neråt. Just nu är antalet medlemmar strax över 149 000.

Kennelklubbens budget för år 2020 uppvisar ett litet överskott. De budgeterade intäkterna är nästan 10,4 miljoner euro. Intäkterna från medlemsantalet uppskattas överskrida utfallet för år 2018. Registreringsinkomsterna har budgeterats enligt ett registreringsantal på 46 000 hundar.

I budgeten, som godkänts av fullmäktige, ingår ett förslag om betalning av mötesarvoden till styrelsen. Från och med år 2020 betalas styrelseledamöter 200 euro och styrelseordföranden 400 euro i ersättning för deltagande i möten.

Kennelklubben bör trygga ställningen av registrerade rashundar

I Kennelklubbens verksamhetsplan för år 2020 betonas betydelsen av hundens mentalitet och beteende vid avel och uppfödning samt hundens välbefinnande. Hundägare och samarbetspartners aktiveras på lokal nivå i fråga om fritidsmöjligheter, och lokal frivilligverksamhet utvecklas. Kennelklubben främjar moderna riktlinjer och tjänster som är enkla att använda i syfte att öka medlemsnöjdhet och för att locka nya medlemmar.

I internationell jämförelse är andelen registrerade rashundar hög i Finland, långt över 70 procent av alla hundar i landet, påminde Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen.

- Vi bör göra vårt bästa för att antalet registrerade rashundar ska i Finland hållas på samma nivå eller rentav öka, betonade Lehkonen. Han anser att lagstiftad registrering av hundar, förverkligandet av id-märkning samt ingripande i valpfabriker och smuggling av hundar är viktiga frågor.

Inga ändringar till registreringsavgifter

Fullmäktige beslöt om avgiftsklasserna för registrering samt om registreringsavgifterna för år 2020.

I den första avgiftsklassen är registreringsavgift per hund 40 euro. I denna avgiftsklass hör uppfödare med kennelnamn som också är medlemmar i Finska Kennelklubben och i rasföreningen för aktuell ras, som har undertecknat Kennelklubbens uppfödarförbindelse och som registrerar hundar som är avkommor till hundar införda i ett av Kennelklubben godkänt register.

Registreringsavgift per hund i den andra avgiftsklassen är 70 euro. Denna avgiftsklass är avsedd för importerade hundar och hundar, som inte uppfyller kraven för registrering enligt den första avgiftsklassen.

Registreringsavgiften för inmönstring (rasintagning) är fem euro per hund. Vid inmönstring av hundar av inhemsk debiteras ingen avgift.

Om uppfödaren inleder registreringen av valpkullen via Kennelklubbens Omakoira-tjänst så att registreringen framskrider ända fram till godkännandefasen, får uppfödaren en rabatt på fem euro per hund i båda avgiftsklasser. Utöver registreringsavgiften faktureras för sändning av valpkullens registreringsbevis en handläggningsavgift på fem euro i alla avgiftsklasser.

Ändringar i championatbestämmelser

Fullmäktige godkände flera ändringar till championatbestämmelserna. Bestämmelserna för bruksprovschampionat ändras så att provet som krävs för championatet kan vara vilket som helst för bruks- eller räddningshundprov.

Bestämmelserna för finskt utställningschampionat för rasen hovawart ändras så, att kravet på utbildningstecken från klass 2 i bruks- eller räddningshundprov (IPOR) ersätts med krav på utbildningstecken från den lägsta klassen i bruks- eller räddningshundprov (inte behörighets- eller lämplighetsprov).

Reglerna för agilitychampionat ändras så att övergångsbestämmelserna om resultat uppnådda före år 2009 och som jämställs med certifikat raderas från bestämmelserna. Dessutom specificeras reglernas formulering.

Terminologin i bestämmelserna för championat i hunddans specificeras så att de motsvarar terminologin som används av den internationella hundavelsunionen FCI. Dessutom ändras tiden mellan det första och det tredje certifikatet från ett år och en dag till minst sex månader.

Styrelsen drog tillbaka sitt förslag om ändringen av bestämmelserna för utställningschampionat för rasen australian shepherd.

Alla ändringar till championatbestämmelserna träder i kraft från och med 1.1.2020. Också styrelsens beslut om att inleda registrering av championat uppnådda i prov och tävlingar enligt ett nytt anteckningssätt, skilt för varje provform och enligt provresultat som uppnåtts efter 1.1.2020, meddelades till fullmäktige för kännedom. Ändringen av anteckningssättet kräver inga ändringar till championatbestämmelserna.

Flera regeländringar

Fullmäktige godkände fyra regeländringar. Reglerna för tävlingar i hunddans samt lydnadsprov har koncentrerats, och en del bestämmelser i de gamla reglerna överförs till direktiven. Dessa regeländringar träder i kraft från och med 1.1.2020.

Reglerna för proven för vinthundar (kapplöpning, lure coursing, lure coursing för raser som jagar med synen samt lure coursing i släpp) preciseras vad gäller rätten att delta, och en del bestämmelser i de gamla reglerna överförs till direktiven. Regeländringarna träder i kraft 1.3.2020.

Till reglerna för tävlingsprovet för slädhundar lägg tills slädhundsprov i klass för tvåspann. Den kan arrangeras för alla arktiska raser (FCI-rasgrupp 5, undergrupp 1) med undantag av siberian husky. Texten i reglerna för tävlingsprovet har preciserats. Regeländringarna träder i kraft 1.1.2020.

Fullmäktige meddelades om den finskspråkiga översättningen av direktiven för arrangemang av FCI:s internationella vallhundsprov för kännedom. Reglerna trädde i kraft 1.1.2019.

Ytterligare information om fullmäktigebeslut kommer att publiceras i tidskriften Koiramme, Kennelklubbens webbplats och i Kenneluutiset.

 

För mera information:

Eeva Anttinen, Kennelklubbens fullmäktigeordförande
eeva.anttinen@kolumbus.fi
tfn 050 407 8484

Harri Lehkonen, Kennelklubbens styrelseordförande
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
tfn 050 329 2188

Tapio Toivola, ordförande för Kennelklubbens prov- och tävlingskommitté
tapio.toivola@kennelliitto.fi
tfn 050 512 3942