För många av oss innebär julhelgerna långa sittningar vid julbordet, doftande julblommor och stämningsfulla dekorationer. Många av våra käraste julrätter kan emellertid vara farliga för hundar.

De flesta delikatesserna för hundägare är inte lämpliga för hundar. Skinkan är saltig och fet och därför lönar det sig inte att låta hunden smaka på den, även om hunden tålmodigt väntade framför ugnen tillsammans med matte eller husse. Ben från skinka eller fjäderfä hör inte heller hemma i hundens matskål, och skinknätet lönar det sig att slänga bort i en skräpkorg utom hundens räckhåll.

– Glufsar hunden i sig skinka kan den drabbas av olika slags magbesvär och till och med bukspottkörtelinflammation. Om hunden lyckas mumsa i sig skinkan med nätet och allt kan följden vara livshotande stopp i tarmen. Om hunden äter benet i skinkan kan följden vara svår förstoppning som kan kräva vård, varnar Finska Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula.

Lämna inte maträtter för att svalna på ställen där hunden lätt kan sno dem ifrån.
Av söta delikatesser är mörk choklad bland de farligaste.

– Till och med i små mängder kan mörk choklad orsaka förgiftning. Därför är det bra att hålla chokladaskarna utom räckhåll för de fyrbenta kompisarna, påminner Lilja-Maula.

Istället för godbitar kan du komma ihåg hunden med långpromenader, spendera tid med den och genom att klia den lite extra bakom örat.

Traditionella julblommor, så som julros, julstjärna, hyacint, amaryllis och idegran, är giftiga. Valpar är livligare än vuxna hundar, och därför är det värt att hålla ett extra öga på dem.

– Det lönar sig i synnerhet att följa med vad små valpar sysslar med, så att det inte lyckas smaka på julblommor eller dekorationer.

Kontakta veterinären om hunden plötsligt verkar svag, börjar kasta upp eller får diarré. Tecken på förgiftning som orsakats av choklad syns inom de första 4–24 timmarna. Symptom är bland annat uppkastningar, darrningar, ökad urinering, magsmärtor samt kramper.

Förbjudna är:

 

  • xylitol
  • choklad (i synnerhet mörk choklad)
  • macadamianötter
  • vindruvor och russin
  • degar med jäst eller soda
  • stekfett från skinkan
  • flesta julblommor