Kennelklubbens tema för år 2016 är ungdomsverksamhet. För många ungdomar innebär hundhobbyn mera än enbart en hund och en hobby. Genom hundhobbyn är det lätt att skapa nya sociala kontakter. I samband med att syssla med hunden lär sig ungdomen också ansvarsfullhet och att ta hand om någon annan. I det bästa fallet blir hundhobbyn för ungdomen en aktiv livsstil. Kennelklubben ordnar mångsidigt program under tema&ar

Årets tema är "Bra liv med hundar – redan från ungdomen". Syftet med temaåret är att göra Kennelklubbens ungdomsverksamhet känd samt att öka det allmänna hundvetandet bland ungdomar. Utöver Kennelklubben är också kenneldistrikter med och ordnar aktivt ungdomsverksamhet. Kenneldistrikten deltar starkt i ordnandet av temaårets evenemang.

Kennelklubben håller en föreläsningsserie under året med temat "Ungdomsverksamhetens synvinklar i hundhobbyn". På föreläsningarna behandlas olika begrepp som är förknippade med ungdomsarbetet. Dessutom ges det färdigheter för handledningen av de unga hundintresserade. Föreläsningar ordnas i sex olika kenneldistrikt, och är avsedda för alla vuxna med ett intresse att handleda unga hundintresserade. Föreläsaren är Kennelklubbens ungdomskoordinator, samhällspedagogen Nina Frantsi.

Vem blir Ung Hundvirtuos 2016?

I temaårets centrum är tävlingen Ung Hundvirtuos 2016, som är anordnar av Kennelklubben. I tävlingen ställs ungdomens och hundens samarbete på prov genom olika uppgifter. Uppgifterna består av moment från olika tävlingsformer.

Det ordnas fem deltävlingar runt om i Finland. Tävlingen kulmineras i december i en spännande final, där de bästa från varje deltävling möter varandra på Koiramessut, den finska hundmässan i Mässcentret.

Den första deltävlingen ordnas 13.3 i Jyväskylä på Showlink Pets-mässan. Anmälningar till deltävlingen tas emot från och med 1.2. Den andra deltävlingen ordnas på Eläinystäväni-mässan 16.4 i Helsingfors. Varje deltävling byggs upp av samma uppgifter.

I tävlingen får delta ungdomar med god hundhanteringsförmåga i åldern 12–17 och som möjligtvis redan har erfarenhet av olika hundgrenar. Tävlingen är indelad i två åldersgrupper, 12–14-åringar och 15–17-åringar. Deltagaren bör vara under 18 år vid deltagandet i deltävlingen.

Uppgifterna i tävlingen och anmälningsanvisningar publiceras på Kennelklubbens webbplats under januari.  

Bekanta dig med temaårets webbsidor och evenemangskalendern