Kennelklubben påminner om att det är särskilt viktigt att måna om hundarnas välbefinnande när vädret är varmt. Under varma dagar ska hundarna ha tillgång till tillräcklig svalka och vatten. Under sommardagar får en hund aldrig lämnas ensam i en bil, inte ens för ett ögonblick.

Innertemperaturen i en parkerad bil stiger snabbt så högt att den är farlig för hundar. Också om bilen står i skuggan och fönstren är delvis nedvevade, riskerar hunden att få värmeslag, som i värsta fall är dödande.

Det ska också ses till att hunden inte får för varmt under körningen och att den inte utsätts för direkt solljus. På långa resor är det viktigt att ofta ta paus, och det ska tillses att hunden tillräckligt ofta får friskt vatten att dricka.

En utomstående som märker att en hund lider i en het, parkerad bil, ska helst skaffa hjälp omedelbart. Om bilägaren inte snabbt påträffas, måste polisen kontaktas.

Typiska symptom på värmeslag hos en hund är att temperaturen är hög, hunden flämtar, är orolig och står ostadigt. Andra tecken är att hunden dreglar, slemhinnorna är klarröda, hunden kastar upp och har diarré.

Förstahjälpen för en hund som har fått värmeslag är att den omedelbart förs i skugga och spolas med svalt vatten. En fuktig handduk är också ett utmärkt sätt att svalka hunden. Hunden ska få dricka vatten, små mängder i taget.

När hunden har återhämtat sig ska den helst föras till en veterinär. För färden sveps hunden i en kall, våt handduk.

För närmare upplysningar kontakta:
Kennelklubbens informationschef
Kaija Unhola
tfn 050 432 08 44