Livsmedelssäkerhetsverket Evira meddelar i en kommuniké 23.1.2014 att det i Finland för första gången påträffats en hund som smittats av Onchocerca, en parasit som sprids med insekter som bärare. Under en obduktion företagen av Livsmedelssäkerhetsverket Evira konstaterades det att en från Rumänien importerad vuxen hund länge hade haft en ögoninfektion. I det drabbade ögat hittades stora mängder parasitmaskar.

Diagnosen kommer att visa att hunden blivit angripen av en mask av arten Onchocerca lupi, en parasit som från början drabbar vargar. Spridningen av Onchocerca sker genom flygande, blodsugande insekter. Drabbade hundar får vanligen en kraftig ögoninflammation, som inte kan behandlas med läkemedel. Infektionen kan inte konstateras med blodprov, eftersom det för närvarande inte finns något antikroppstest som kan användas för konstaterade av symptomfria bärare.

Besläktade parasiter har i Finland bl.a. påträffats hos nötkreatur, så det är helt tänkbart att också insekter som lever i Finland kan sprida parasiter av det slag som drabbar hundar. En snarlik parasit som förekommer hos nötkreatur är allmän i hela Europa, och det har inte konstaterats någon risk för att den sjukdomen överförs till människor.

Mängden parasitsjukdomar tilltar

Under de senaste 15 åren har mängden ögoninfektioner som förorsakas av parasiter av släktet Onchocerca ökat hos hundar i USA och i södra Europa. Rapporter om drabbade hundar har inkommit åtminstone från Grekland, Ungern, Turkiet och Tyskland. Orsaken till dessa infektioner håller på att konstateras, nämligen Onchocerca lupi, en sjukdom som från början förekommit hos vargar.

Nyligen har det i Turkiet rapporterats att två människor har drabbats av ögoninfektion, efter att ha infekterats av den parasitart som angriper hundar.

En besläktad parasitart, Onchocerca volvulus, förorsakar hos människor det som kallas flodblindhet. Denna sjukdom förekommer bl.a. i Afrika söder om Sahara och i Sydamerika, och spridningen sker via blodsugande insekter. Infektionen har drabbat tiotals miljoner människor och den leder till bestående blindhet.