I år utses gränshunden Loki, militärhunden Ego, fängelsehunden Iiro, polishunden Jekku och tullhunden Manu till Årets tjänstehundar. Gränsbevakningsväsendet, Försvarsmakten, Brottspåföljdsmyndigheten, Polisen och Tullen har var och en utsett en hund som belönas. Finska Kennelklubben premierar Årets tjänstehundar på Koiramessut i Messukeskus, Helsingfors den 15 december.

Alla hundar som premieras har visat sig vara utomordentliga i sina uppdrag som människans hjälp.  I år finns många olika raser representerade bland Årets tjänstehundar. Många olika slags hundar kan arbeta som tjänstehundar, och till exempel kan en liten hund vara till stor nytta i överraskande situationer. En enorm arbetsmotivation och ett gott luktsinne, med hjälp av vilket hundarna har gjort otaliga fynd under sina karriärer, är gemensamt för alla hundar som utsetts.   

– Hunden är en oersättlig hjälp i många olika slags situationer av vilka största delen är svåra för oss att föreställa. Det är en glädje att få belöna Årets tjänstehundar nu för den tredje gången och samtidigt ge erkännande för hundförarna för deras engagemang, kommenterar Harri Lehkonen, Finska Kennelklubbens styrelseordförande och ordförande för kommittén för assistans- och tjänstehundar.

Årets gränshund 2018 är schäfer Aufgeweckt Juke ”Loki”. Loki arbetar med sin förare, äldre gränsbevakare Petri Koskela, vid Vaalimaa gränsövergångsställe och patrullerar vid Finlands östra terränggräns. Loki är tränad i spårning, föremålssök och personsök. Varje arbetsdag går Loki och Koskela tio kilometer längs riksgränsen för att kontrollera dess integritet. Loki har ett utmärkt luktsinne och har till och med hittat ett över 14 timmar gammalt spår. I samband med en utredning om olovlig gränsövergång hittade Loki bland annat ett SIM-kort till en mobiltelefon, rivna dokument som hade gömts undan i terrängen och pengar. Förutom lyckade arbetsuppdrag har Loki utmärkat sig också i tävlingar och är gränsbevakningsväsendets regerande mästare.

Årets militärhund 2018 är schäfer H-Ego 1062 ”Ego”. Ego arbetar på Kajanalands brigad där han har varit med i beväringarnas utbildning i över sex års tid. Han har alltid skött sina uppdrag klanderfritt och med oändlig energi. För närvarande verkar Oskar Rautio som Egos förare. Rautio beskriver att han allra bäst kommer ihåg övningen som genomfördes med militärpolisen; specialtrupperna hade landat på området och Rautio och Ego gav sig iväg för att spåra dem. Efter att ha spårat i fem kilometer hittades specialtrupperna i fullständigt mörker tack vare Egos goda luktsinne.

Årets fängelsehund 2018 är border collie Maple Yard Fight It Out ”Iiro”. Iiro arbetar på Uleåborg fängelse med sin förare, väktare Marko Heiska. Iiro är utbildad i narkotika- och skjutvapensök. I Iiros dagliga uppgifter ingår granskning av fordon och människor som kommer in i fängelset samt granskning av fängelsets inomhuslokaler. Iiro bistår också övriga myndigheter vid behov. Iiro presterar jämnt i alla delområden och har gjort hundratals upptäckter under sin karriär. Han har också tagit segern i flera tävlingar; en av höjdpunkterna var segern i den Nordiska Mästerskapstävlingen för fängelsehundar år 2015.

Årets polishund 2018 är parson russell terrier Wildfay’s Captain K ”Jekku”. Jekkus förare är äldre konstapel Miikka Ounila från Polisinrättningen i Tavastland. Finlands minsta polishund Jekku är tränad att söka förutom narkotika, också pengar, pass och skjutvapen. Jekku är en banbrytare som polisens specialhund. Han är en av polisens första narkotikahundar som är också tränad i att söka skjutvapen. Ounila har arbetat länge med specialsökhundar och har varit med i att etablera valutahundsverksamheten som ett av polisens arbetsverktyg. I sina arbetsuppdrag har Jekku hittat en betydande mängd kontanta medel, narkotika och tiotals vapen som undangömts av brottslingar. Tack vare sin storlek ryms den lilla terriern också i ovanliga platser och har ofta överraskat sin förare genom att göra fynd i ställen där människosinnet aldrig kunde föreställa sig hitta något.

Årets tullhund 2018 är labrador retriever Varjoahon Columbo ”Manu”. Manu arbetar med sin förare, tullinspektör Paula Hämäläinen, på flygtullen vid Helsingfors-Vanda flygplats. I Manus arbetsuppgifter ingår gods- och posttrafikssökning, övervakning av resenärer och väsksök. Under fyra års tid har Manu avslöjat totalt 870 fall av narkotikasmuggling. Bland upptäckterna finns bland annat sex kilogram amfetamin, 12 kilogram hasch och över två kilogram marijuana. Manu har dessutom satt dit en hel smugglingsorganisation genom att upptäcka en narkotikasmugglande resenär som enligt utredningen hade smugglat narkotika sammanlagt 50 gånger.  

Du kan bekanta dig med tjänstehundar och andra hundar som hjälper människor på den finska hundmässan Koiramessut 15–16 december vid assistans- och tjänstehundarnas montrar. Årets tjänstehundar belönas lördagen den 15 december kl. 15.15 på Arenan i Messukeskus. Hundarna prisbelönas av Finska Kennelklubbens styrelseordförande Harri Lehkonen och jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.

För ytterligare information
Finska Kennelklubben
kommunikationsspecialist Marianna Laitinen
marianna.laitinen@kennelliitto.fi
09 8873 0296

Gränsbevakningsväsendet (gränshund)
hundverksamhetsofficer Ari Raitanen
ari.raitanen@raja.fi
040 770 7771

Försvarsmakten (militärhund)
Kajanalands brigad
chef för militärhundsavdelningen, fältväbel Jasu Honkila
jasu.honkila@mil.fi
0299 451 636

Brottspåföljdsmyndigheten (fängelsehund)
Uleåborg fängelse
hundförare Marko Heiska
marko.heiska@om.fi
050 380 2280

Polisen (polishund)
Polisinrättningen i Tavastland, hundgruppen
äldre konstapel, hundförare Miikka Ounila
miikka.ounila@poliisi.fi
050 383 4856

Tullen (tullhund)
tullöverinspektör Lasse Ryyttäri
lasse.ryyttari@tulli.fi
040 332 2425

tullöverinspektör Petri Asuinmaa
petri.asuinmaa@tulli.fi
040 332 8554

Du hittar filmer på Årets tjänstehundar på Kennelklubbens Youtube-kanal.

Läs mera

suomenpystykorvanpentu
Koiramessut tuovat Messukeskukseen 22 000 koiraa Läs mera
suomenpystykorvanpentu
Koiramessuilla kilpaillaan koiratanssin Pohjoismaiden mestaruuksista Läs mera
Koiramessut - flyball
Något för alla hundvänner på Koiramessut – biljetter kan nu köpas Läs mera