I maj fyller Kennelklubben 125 år. Jubileumsåret inleds med HundExpo i februari, ett internationellt seminarium om hundar. Det tema som valts för hela året är ”Ett gott liv med hunden”. Jubileet kommer starkt fram också under andra Kennelklubbsevenemang än HundExpo, och året ska ge en översikt av hundhållandet i moderna tider. 

Kennelklubben grundades den 11 maj 1889, när en skara hund- och jaktintresserade samlades för att grunda en kennelklubb i Finland. Under decenniernas gång har hundhobbyn blivit något som delas av hela folket, och idag finns det över 650 000 hundar i Finland. Att det är populärt att ha hund märks också när vi ser på antalet medlemmar i Kennelklubben. I början av år 2014 var de fler än någonsin tidigare, hela 150 015.

Omfattande presentationer av hundägande som hobby och hela hundbranschen ges på Kennelklubbens seminarium HundExpo den 8-9 februari. Under expon, som anordnas i Helsingfors Mässcentrum, blir det framställningar av kända auktoriteter från Finland och utlandet. Till det som behandlas under föreläsningarna hör hundars personlighet, hälsa och välbefinnande. Bland föredragshållarna kan nämnas Ben Furman och Tommy Wirén. Toppevenemanget under HundExpo blir lördagen, med en 125 års jubileumsafton. Läs mer om HundExpo på Kennelklubbens webbplats och anmäl dig som deltagare. Alla hundintresserade har möjlighet att vara med.

Under jubileumsåret utkommer två böcker om hundar, båda på finska: Kennelklubbens 125 års historik av Kaija Unhola och en bok om de inhemska hundraserna, av Tapio Eerola.

Med anledning av jubileet har vi sammanställt en historisk utställning. Utställningen kan beses på HundExpo, utställningen FCI World Dog Show och evenemanget Hund2014. Från mars kan utställningen också ses på Finlands Jaktmuseum.

Kennelklubbens jubileum är väl framme under följande evenemang:

HundExpo 2014
8 - 9.2 Helsingfors Mässcentrum

125 års jubileumsafton
8.2 Mässcentrum

Hundens dag
24.4 Kennelklubbens välgörenhetsprogram Match Show, Finlands Jaktmuseum, Riihimäki

Fullmäktigeseminarium 2014
24.5 Hanaholmen, Esbo

XXI Internationella Vildmarksmässan 2014
5 - 8.6 Riihimäki

Hundutställningen FCI World Dog Show 2014
8 - 10.8 Helsingfors Mässcentrum

Fullmäktigeseminarium 2014
22.11 Hanaholmen, Esbo

Hund2014
6 - 7.12 Helsingfors Mässcentrum