Med Hunddagen vill Kennelklubben påminna om den betydelse människans bästa vän har. På Hunddagen 24.4, som firas varje år, betonas mjuka och varma värden och allmänheten informeras om hundens olika roller i människors liv och i samhället.

Koiranpäivä 2023 logolla_verkkosivun tekstiin

År 2023 stödjer Hunddagen hundens roll som medborgare

Temat för Kennelklubbens verksamhet år 2023 är Hunden som medborgare. Vi sporrar våra egna medlemsföreningar och medlemmar samt olika organisationer och samarbetspartner att delta i de utmaningar som vi utlyser på Hunddagen, så att vi tillsammans kan bygga ett så hundvänligt Finland som möjligt.

Vi önskar särskilt att organisationer och företag av olika slag hälsar hundar välkomna. Det finns ungefär 800 000 hundar i Finland och därför är det naturligt att människor rör sig med hund på olika ställen också i tätorterna. Vardagen blir lättare för hundägaren, då hunden är välkommen på många olika ställen och hundägaren kan åka i kollektivtrafiken tillsammans med sin hund.

Ta hunden med till jobbet-dagen

Kennelklubben utlyser två utmaningar i de sociala medierna. Den första är Ta hunden med till jobbet på Hunddagen. Undersökningar visar att hundar får människor att må bra också på arbetsplatsen, om det bara är möjligt med tanke på arbetets karaktär och omständigheterna på arbetsplatsen. Vi uppmuntrar människor att samtala om vilken inverkan hundar har på arbetsdagen och arbetsplatser att tillåta att anställda tar hunden med sig till arbetsplatsen på måndag 24.4 på gemensamt överenskomna villkor.

#Laumaliikkuu-promenaden

Vår andra utmaning i de sociala medierna är Hunddagens gemensamma promenad. Vi utmanar hundägare att komma med på en stimulerande promenad med hunden. Vi ger tips om trevliga aktiviteter för hundar och hundägare under en skogspromenad.

Vi uppmuntrar också Kennelklubbens medlemsföreningar, hobbygrupper och andra som rör sig ute med hunden att ordna egna gemensamma promenader eller dela tips om hur man kan motionera eller ägna sig åt stimulerande aktiviteter med hunden under promenaden. Vi hoppas att en så stor ”flock” människor och hundar som möjligt sluter upp på Hunddagen för att motionera antingen på egen hand eller tillsammans med andra hundar och hundägare.

Information om Hunddagens evenemang och #Laumaliikkuu-promenader fås på Hunddagens webbsidor och Facebook-sidor. Atmosfären under den gemensamma promenaden kan delas via sociala medier.

Läromaterial om hundar för skolor och klubbar

Kennelklubbens publicerar läromaterial om hundar för skolor och klubbar på Hunddagen. Vi hoppas att alla hundentusiaster runt om i Finland tipsar skolor och bekanta lärare i närområdet om detta material, så att information om materialet sprids i så många kanaler som möjligt. På det här sättet vill Kennelklubben berätta för barn om hundar, om hundarnas välmående och deras välgörande inverkan på människor och om fritidsaktiviteter med hundar.

Sixten Spetshunds äventyr -Guide för lärare och klubbledare består av Sixten Spetshunds berättelse, som sammanflätas med olika ämneshelheter. Vid sidan om guiden publiceras uppgifter för eleverna.

Den tryckta guiden för lärare kan beställas via Subject Aid -tjänsten på webbsidan www.subjectaid.fi. Användning av tjänsten förutsätter registrering. Guiden kan också beställas via Kennelklubbens webbsida www.kennelliitto.fi/oppimateriaalit. På webbsidan finns både elevernas uppgifter och lärarens guide i pdf-format.  

Hunddagens material finns i Kennelklubbens mediebank

Hunddagens material för medlemsföreningarnas bruk finns i Kennelklubbens mediebank på adressen https://media.kennelliitto.fi/mediapankki. I mediebanken finns logotyperna för Hunddagen och temaåret 2023. Mallen kan redigeras elektroniskt eller manuellt.

Anmäl ditt evenemang på Hunddagen till Kennelklubbens evenemangssida

Vi samlar information om evenemang som ordnas på Hunddagen i år på den här webbplatsen, och vi informerar också olika medier om evenemangen före Hunddagen. Anmäl ditt evenemang till oss på Kennelklubbens kommunikationsavdelning med formuläret som finns här (på finska).

Följ Hunddagens evenemang i de sociala medierna

Vi delar aktiveringstips, information och stämningar på Hunddagen på Facebook och Instagram. Vi utmanar alla att fundera på hur vi kan dela ett gott liv med hunden också med andra i de sociala medierna och på andra webbplattformar.

Vem som helst kan utlysa en utmaning för andra i de sociala medierna på Hunddagen. Vi publicerar också en Facebook-ram med vilken du kan visa att dagen är viktig för dig och att du är med. För att Hunddagens inlägg ska synas är det bra att använda hashtaggarna #koiranpäivä, #hunddagen, #koiranpäivä2023, #hunddagen2023, #laumaliikkuu, #otakoiramukaantöihin och #koiranpäivänvinkki i dem.

Titta också på Hunddagens Facebooksida

Mer detaljerad information om Hunddagens program uppdateras på den här sidan före evenemanget.

För mer information, kontakta Kennelklubbens kommunikationsavdelning:

viestinta@kennelliitto.fi