Den nationella Hunddagen firas igen den 24 april. I år lyfter Hunddagen fram vikten av ansvarsfullhet vid skaffande av hund och uppmuntrar människor till att dela med sig av sina berättelser om hur hunden anpassade sig till det nya hemmet.

I Finland är hunden en familjemedlem, inför vars ankomst man i bästa fall förbered sig länge och med omsorg. I synnerhet de första mötena med den nya lurviga kompisen är oförglömliga för hela familjen. Hunden har medfört nya människor, hobbyer och mycket gott humör till vardagen för många.

På Hunddagen uppmuntrar Finska Kennelklubben alla hundägare att dela med sig av sina minnen om förberedelserna inför hundens ankomst och den gemensamma vardagen på sociala medier genom att använda hashtaggen #koiranpäivä2019.

Evenemang för hela familjen runtom i Finland

I år firas Hunddagen redan för den 13:e gången. Med Hunddagen, vars initiativtagare var Finska Kennelklubben, vill man lyfta fram hundens betydelse som en del av samhället. Målsättningen är att få Hunddagen officiellt införd i almanackan.

På Hunddagen har kenneldistrikt och olika hundföreningar traditionellt arrangerar olika lokala evenemang, så som hundpromenader, match show-hundutställningar och andra evenemang för hela familjen. Kennelklubben ger ut information om olika evenemang närmare Hunddagen.

Kennelklubben framställer material såväl på finska som på svenska till Hunddagen. Dessa publiceras på Hunddagens webbsida efter att materialen har färdigställts. Du kan beställa tryckta material redan nu som pappersversioner i A4-storlek hos Kennelklubbens kommunikationsavdelning, viestinta@kennelliitto.fi. På samma adress kan du också ställa ytterligare frågor.

Får vi en hund?

Hunden medför en alldeles ny livsstil. Därför är det viktigt att omsorgsfullt överväga skaffandet av hund ur olika synvinklar. Hurdan hund är lämplig för min livsstil? Kan jag träna och sköta den på rätt sätt? Har jag förberett mig inför de kostnader och begränsingar som uppstår, i synnerhet om det uppstår problem?

På Hunddagen publicerar Finska Kennelklubben nätkursen Tuleeko meille koira i lärmiljön Digitassu. Kursen är lämplig för alla som planerar att skaffa hund. Kursen ger färdigheter till ansvarsfull skaffande av hund och hundägarskap. Stöd för att hitta en hund som lämpar sig för din vardag får du också via Hankikoira.fi-tjänsten.