Med Hunddagen vill Kennelklubben påminna om den betydelse människans bästa vän har. På Hunddagen 24.4, som firas varje år, betonas mjuka och varma värden och allmänheten informeras om hundens olika roller i människors liv och i samhället.

Hunddagen år 2021

Temat för år 2021 i Kennelklubbens verksamhet är utbildning. På Hunddagen 24.4 uppmanar vi alla hundägare till ett aktivt liv med sina hundar genom sloganen ”Tassa på – Hunddagen är vår dag”.

Flickan kramar om sin hund på Hunddagen

Alla hundar behöver stimulans och aktiviteter. Vi välkomnar alla hundägare till en aktiv vardag i en gemenskap med andra hundvänner. Vi ger ut information på webben och via våra medlemsföreningar om olika aktivitetsmöjligheter med hund och hundträning. Aktiviteter tillsammans med hund medför välbefinnande för och främjar den hos både hund och människa.

Coronapandemin sätter begränsningar på hundaktiviteter och organiseringen av offentliga evenemang även i vår. Vi delar Hunddagens aktiveringstips, information och stämningar på webben. Därmed utmanar vi var och en att fundera på hur ett gott liv med hunden kan delas med andra på sociala medier och övriga plattformar på webben.

Vem som helst kan starta en utmaning på sociala medier Hunddagen till ära. Vi publicerar också Facebook-ramar, som du kan använda för att visa att dagen är viktig för dig och att du deltar i den. För att hunddagspublikationerna ska framträda lönar det sig att använda hashtaggarna #koiranpaiva, #koiranpaiva2021, #koiranpaivaonmeidanpaiva, #tassuatoiseneteen och #koiranpaivanvinkki.

Hitta Hunddagen också på Facebook

Hunddagens material för nedladdning hittar du här.

Tips för valpköpare och för vardag med hund från webbinarier

Kennelklubben arrangerar två avgiftsfria, finskspråkiga webbinarier på Hunddagen 24.4. Webbinarierna erbjuder grundläggande information för dem som ska skaffa hund och för nyblivna hundägare. På webbinarierna föreläser fil.dr. och forskare i hundens beteende Katriina Tiira samt lärare i djurskötsel, medlem i Kennelklubbens ungdomskommitté och arbetsgruppen för avel på hundens beteende Pipa Pärssinen.

Webbinarium 24.4 kl. 12
Mitä pitää tietää koiraa hankkiessa? Vad bör jag veta när jag skaffar hund?
Fil.dr., docent i etologi, Katriina Tiira 

Webbinarium 24.4 kl. 14
Neuvot perusarkeen koiran kanssa Råd för vardag med hund
Lärare i djurskötsel, Pipa Pärssinen

Båda webbinarier spelas in och du kan lyssna på dem på webben också i efterhand, om du inte hinner delta i dem på själva Hunddagen.

Mera information om webbinarier hittar du på finska på denna sida. En länk till webbinarierna publiceras på samma sida under förmiddagen 24.4.

Dessutom arrangerar Kennelklubbens ungdomskommitté ett finskspråkigt webbinarium för ungdomar om att skaffa hund. Webbinariet hålls 22.4 klockan 18. Webbinariet hålls av Vesa Lehtonen, som är ordförande för Kennelklubbens ungdomskommitté och ledamot i Kennelklubbens styrelse. Du kan skicka frågor till webbinariet i förväg via Instagram-kontot för Kennelklubbens ungdomar (kennelliiton_nuoret) eller per e-post till adressen nuoriso@kennelliitto.fi. Anmäl dig till webbinariet senast 24.4.2021 här.

Webbkurs för nya hundägare

På Hunddagsveckan ges ut en webbkurs för nya hundägare. Den finskspråkiga kursen bär namnet Meille tulee koira och finns på Kennelklubbens Digitassu-lärplattform. På kursen får du grundläggande information för en god vardag med din nya familjemedlem.

Kursen erbjuder information om hundvalpens utveckling, träning och socialisering, utfodring, hälsa och motion. Nya hundägare upplyses även om hundetikett och lagstiftning som berör hundar, om hundsporter samt medlemskap i Kennelklubben och om Kennelklubbens tjänster.

Du som överväger att skaffa en hundvalp kan med fördel bekanta dig med den finskspråkiga webbkursen Tuleeko meille koira, som också finns i Digitassu.

 

Du kan även bekanta dig med virtuella evenemang ordnade av Kennelklubbens medlemsföreningar >