Kennelliitto tarjoaa monenlaista perus- ja jatkokoulutusta kasvattajille ja eri lajien piirissä toimiville henkilöille sekä syventävää koulutusta kennelpiirien toimihenkilöille.

Kurssitarjontaa rakennetaan parhaillaan myös Kennelliiton verkko-oppimisalustalle Digitassuun, josta löydät sekä kaikille avoimia että rajatummille jäsenryhmille suunnattuja verkkokursseja.

Kennelliitto järjestää erilaisia webinaareja, joista ilmoitetaan Kenneluutisissa, verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavillamme. Useista kursseista löytyy myös tallenteita. Täältä löydät esimerkiksi metsästyskoira-aiheisia koulutuksia.


Koulutukset
Kennelliiton toimisto järjestää erilaisia koulutuksia vapaaehtoisille alueellisille toimijoilleen ja jäsenilleen. Tapahtumia ja koulutuksia järjestetään myös yhteistyössä yhteistyökumppaniemme Agria Eläinvakuutuksen ja Hau-Hau Championin kanssa.

Kurssit
Kennelpiirit järjestävät vuosittain useita kursseja eri kohderyhmille. Kursseista vastaavat kennelpiireissä toimivat aluekouluttajat, jotka ovat kokeneita koiraharrastajia. Aluekouluttajien yhteystiedot.

Kennelpiireissä järjestetään muun muassa seuraavia kursseja:

 • Kasvattajan perus- ja jatkokurssi
 • Koetoimitsijan peruskurssi
 • Ylituomarin peruskurssi
 • Tunnistusmerkitsijän peruskurssi

Tietoa tulevista kursseista löydät Kennelliiton tapahtumakalenterista ja Koiramme-lehdestä. Muut kennelpiirien järjestämät kurssit voit tarkistaa omasta kennelpiiristäsi.

Tietoa kaveri- ja lukukoirakursseista sekä Kennelliiton nuorisolle suunnatuista tapahtumista löydät alla olevista linkeistä:

Kennelliiton tapahtumat ja koulutukset
15.6.2024
Kasvattajapäivä
Helsinki

Kennelliiton kasvattajatoimikunta järjestää kasvattajapäivän lauantaina 15. kesäkuuta Scandic Parkissa Helsingissä. Tapahtuma järjestetään viidennen kansainvälisen koiran terveystyöpajan - International Partnership for Dogs – yhteydessä ja sen myötä meillä on ainutlaatuinen tilaisuus saada luennoitsijoiksi koiramaailman tieteentekijöitä.

Kasvattajapäivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa hybriditapahtumana, joten voit osallistua tapahtumaan joko paikan päällä Scandic Parkissa tai suoraan kotisohvalta.

Kasvattajpäivän osallistumismaksut
Osallistuminen lähitapahtumaan, jäsen 35 €
Osallistuminen etätapahtumaan, jäsen 25 €

Osallistuminen lähitapahtumaan, ei-jäsen 45 €
Osallistuminen etätapahtumaan, ei-jäsen 35 €

Ilmoittaudu lähitapahtumaan viimeistään perjantaina 31.5.2024.
Ilmoittaudu etätapahtumaan viimeistään torstaina 13.6.2024.

Tapahtuman tarkemman kuvauksen, ohjelman sekä linkit ilmoittautumislomakkeille löydät tapahtuman uutissivulta!

26.-27.10.2024
Käyttäytymisen jalostustarkastuksen toimihenkilökoulutus
Lahden seutu

Kennelliitto järjestää käyttäytymisen jalostustarkastuksen toimihenkilökoulutuksen 26.-27.10.2024. Koulutus järjestetään alustavasti Lahden seudulla, sijainti tarkentuu elokuun alussa. 

Hakuaikaa on 8.9.2024 saakka, linkki hakulomakkeeseen julkaistaan tässä ilmoituksessa myös elokuun alussa.

Etukäteisvaatimukset vastaavan toimitsijan koulutukseen pääsemiselle ovat:

 • Kennelliiton jäsen
 • täysi-ikäinen
 • koetoimitsijan peruskurssi suoritettu
 • puolto rotujärjestöltä, -yhdistykseltä tai -kerholta sopivuudesta käyttäytymisen jalostustarkastuksen vastaavaksi toimitsijaksi
 • riittävät fyysiset ominaisuudet; kykenee vaivatta istumaan, kyykistymään, seisomaan ja juoksemaan. Riittävä näkö ja kuulo.
 • hyvä koirankäsittelytaito
 • riittävät vuorovaikutustaidot
   

Vastaavien toimitsijoiden koulutus kestää yhden päivän, noin klo 9–18.30 välillä eli osallistujat hyväksytään joko lauantaille tai sunnuntaille.

Etukäteisvaatimukset käyttäytymisen jalostustarkastajan koulutukseen pääsemiselle ovat:

 • käyttäytymisen jalostustarkastuksen vastaavan toimitsijan pätevyys
 • ylituomarin peruskurssi suoritettu
 • puolto rotujärjestöltä, -yhdistykseltä tai -kerholta sopivuudesta käyttäytymisen jalostustarkastajaksi. Puollon tulee ottaa kantaa siihen, että hakija on tehtävään sopiva henkilö. Sopivaksi voidaan katsoa henkilö, jolla on pitkä kokemus erilaisten koirien käyttäytymisen havainnoinnista ja niiden kanssa toimimisesta erilaisissa tilanteissa tai harrasteissa. Hakijalla tulee siis olla hyvä kyky havainnoida ja ymmärtää koiran eleitä ja käyttäytymistä.
   

Käyttäytymisen jalostustarkastajien koulutus kestää koko viikonlopun, päivät ajoittuvat noin klo 9–18 välille.

Luonnetestituomareilla ja MH-luonnekuvaajilla on mahdollisuus osallistua koulutusviikonloppuun (hakemukseen ei tarvitse liittää yhdistyksen puoltoa) tai hakea jalostustarkastajan pätevyyttä suoraan itseopiskelun ja harjoittelun kautta. Lisäohjeita Käyttäytymisen jalostustarkastuksen koulutusohjeessa. 

Koulutus on käytäntöpainotteista, minkä vuoksi osallistujien määrä pidetään pienenä. Kennelliiton Käyttäytymisen jalostustyöryhmä päättää koulutukseen hyväksytyistä. Jalostustarkastajaksi pyrkiviä otetaan koulutukseen korkeintaan kymmenen ja vastaavaksi toimitsijaksi pyrkiviä viisi kumpanakin päivänä.

Päätökset osallistujista tehdään viikolla 37, minkä jälkeen hakijoihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Osallistujille lähetään tarkempi tieto opiskeltavasta ennakkomateriaalista ja vaadituista ennakkotehtävistä sekä viikonlopun ohjelmasta samalla, kun he saavat tiedon koulutukseen hyväksymisestä.

Lisätietoja:

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen koulutusohje 
jalostusposti@kennelliitto.fi 

Pystykorvapatsas
Kursseille on kysyntää
 • Kasvattajan peruskurssi yhä suosituin
 • Koetoimitsija 1 -kurssi hyvänä kakkosena
 • Ylituomari 1- sekä Kasvattajan jatkokurssi lähes yhtä suosittuja
 • Tunnistusmerkitsijän peruskursseja järjestetään tarpeen mukaan