Vinttikoirakokeet

Kuvaaja: 
Antti Ruotsalo

Vinttikoirien kokeessa arvioidaan koiran rodunomaisia taipumuksia metsästää silmillään ja saada saalis juosten kiinni. Koemuotoina ovat ratajuoksut ja maastojuoksut.

Koska vinttikoirat olivat pääasiassa ylhäistön ja hallitsijoiden koiria muodostui metsästystapahtumalle jo varhain tietyt tarkoin säännellyt muodot, ja myös koirien suoriutumista erilaisissa tilanteissa ryhdyttiin seuraamaan, sekä käyttämään saatua tietoa koirien jalostuksessa.

Aluksi tilanne oli yksinkertainen, koira joka ei tuonut saalista ei itsekään tarvinnut ruokaa ja poistettiin muonavahvuudesta.

Sittemmin koirien suorituksia ryhdyttiin analysoimaan tarkemmin ja tuloksia käytettiin myös koirien jalostuksessa, jopa niin, että koiraa ei merkitty rekisteriin ennen kuin se oli suoriutunut hyväksytysti metsästyskokeesta.

1800 luvulla kokeille kirjoitettiin tarkat säännöt ja kokeita alettiin pitää alueilla joissa oli varta vasten koetarkoituksiin kasvatettu ja säästetty riistakanta.

Kuuluisin tällainen koe on Englannissa vuosittain edelleen järjestettävä Waterloo Cup, jossa parhaat maastojuoksu greyhoundit kilpailevat.