Nordiska mästerskapstävlingar i hunddans gick av stapeln förra helgen, 14–15 december i Stockholm. Finlands Sanna Lipponen och border collie Saunajaakon Blitzen, ”Rin”, tog guld i söndagens individuella mästerskapstävling i heelwork to music (HTM) och är därmed nybakade Nordiska Mästare i HTM.  Silvermedaljen togs av Emmy Marie Simonsen från Danmark och brons gick till Anna Larsson från Sverige. 

I år gick NM i freestyle till Sverige, då Jonna Smedberg tog segern med border collie Zoya. Sverige tog även silvermedaljen, då Nina Roegner med australian shepherd Moster kom på andra plats. Det blev ett fel vid poängräkningen som gjorde att bronsmedaljen tilldelas Sveriges Elisabet Browaldh. När poängen granskades i efterhand märkte man att bronsmedaljen i själva verket tillhörde Finlands Nadja Böckerman och border collie Cabaroo Magma Flow ”Flow”, som alltså kom på en fin tredje plats.

Lagmästerskapen avgjordes på lördag, och det finska laget kom på en strålande andra plats i freestyle och på en tredje plats i HTM. Alla deltagande landslag hade fullständiga lag i freestyle. Finland, Sverige och Danmark hade fullständiga lag i heelwork to music.

I hunddans ska hunden och föraren utföra en programhelhet till musik. Programmet bedöms av en domare och ska ta hänsyn till hundens särskilda egenskaper och avspegla det positiva samarbetet hunden och föraren emellan.

KoiratanssinPM2019

Finlands landslag i NM-tävlingar i hunddans 2019. Från vänster till höger: Terhi Perkiö och Pyry, Tiina Paavola, Sindy och Sani (sittande framme), bakom Tiina Katri Lehmonen och Simba, i mitten Nadja Böckerman och Flow, Sanna Lipponen och Rin, Sini Eriksson och Zelda samt Marjaana Lohivirta och Rinkeli.