Hundens skötsel

Foto: 
Hannu Huttu

Varje hund behöver åtminstone grundläggande skötsel. I den dagliga skötseln ingår vård av hundens päls, öron, tänder och ögon, och klorna måste också klippas ibland. Det är bäst att hunden vänjs vid vårdhanteringen redan som valp.

Den grundläggande skötseln är nödvändig för att hunden ska hållas frisk och i god kondition.

En liten hund kan lyftas upp på ett bord för skötseln, men större hålls på golvet. Alla åtgärder ska såvitt möjligt göras så att valparna inte har obehag av dem. De får inte vara smärtsamma, för då blir hunden rädd för behandlingarna. Att en valp strävar emot behandlingen får inte hindra ägaren från att utföra åtgärderna till slut.

webbplatsen för grundkursen (på finska) för hundägare visas hur de grundläggande skötselåtgärderna görs. Där demonstreras bl.a. hur en hunds öron rengörs och hur klorna klipps.

Utfodring av hunden, matvaror som är farliga för hundar

Det finns många sätt att utfodra en hund. Hundägaren måste välja ett sätt för utfodringen som gör att hunden mår bra och som också passar hundägaren.

Uppfödaren brukar i allmänhet ge mycket noggranna och klara instruktioner om hundens ätande. Det är i allmänhet väl värt att följa dessa anvisningar.  

Observera att följande matvaror och livsmedel är farliga för hundar:

  • Choklad
  • Xylitol
  • Lök
  • Druvor och russin
  • Deg före bakning
  • Råa rotfrukter, majskolvar, fruktfrön
  • Macadamianötter
  • Mögelangripen mat

Läs mer om utfodringen av hundar på webbplatsen för Kennelklubbens grundkurs för hundägare.

Sjukdomar som drabbar hundar

Hos hundar har över 400 ärftliga sjukdomar konstaterats. Hundarna får i stor utsträckning samma sjukdomar som människor. Hundar drabbas av särskilda slag av influensa och andra virusangrepp, som till vissa delar kan förebyggas med vacciner.

Läs närmare om hundars sjukdomar på webbplatsen för Kennelklubbens grundkurs för hundägare (på finska).  Där redogörs ingående för bl.a. atopi, epilepsi, matsmältningsbesvär och olika uppväxtstörningar.