Rotukoirien määrä lisääntyi viime vuonna Suomessa noin 10 000 koiralla, vaikka koiranpentujen rekisteröinnit laskivatkin. Tämä selittyy sillä, että noin kymmenen vuotta sitten koiranpentuja syntyi huomattavasti nykyistä vähemmän. Suomessa on ennätyksellisen paljon koiria, noin 650 000.

Suomessa pennunostajilla on roduissa valinnanvaraa. Viime vuonna rekisteröitiin pentuja ja tuontikoiria yhteensä 332 eri rodusta.

– Lienee maailmanennätys samoin kuin rotukoirien osuus koko koirapopulaatiostamme, arvelee Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola.

Vaikka roduissa on valinnanvaraa, suosituimpien rotujen listalla tapahtuu hämmästyttävän vähän muutoksia. Valtava pentukysyntä on nostanut useita rotuja suosionsa huipulle, mutta yleisinkään rotu ei yllä viiden prosentin osuuteen kaikista pennuista.

Labradorinnoutaja jälleen suosituin

Vuoden 2012 suosituin rotu oli labradorinnoutaja. Kolme vuotta sitten suosituimmaksi noussut rotu vahvistaa asemiaan listan kärjessä. Viime vuonna labbiksella oli jo yli 200 pennun etumatka kakkosena olevaan saksanpaimenkoiraan.

Suosituimpien rotujen listalla kolmanneksi nousi kultainennoutaja. Suomenajokoira joutui viime vuonna luovuttamaan paikkansa noutajalle ja putosi kärkikolmikosta hallittuaan rekisteröintitilastoja vuosikymmenten ajan. Kun aikoinaan suomenajokoiran pentuja syntyi noin 5000 vuodessa, viime vuonna jäätiin noin 1500 pentuun.

Pystykorvaryhmä suurin

Metsästyskoirarotujen alamäestä huolimatta, pystykorvaryhmä säilytti asemansa suurimpana ryhmänä lähes 9500 pennulla. Ryhmän roduista pohjanpystykorva ylsi pentuennätykseen.

Pienten koirien suosio pitää edelleen, vaikka kasvuvauhti onkin tasaantunut. 2000-luvun kehitystä tarkastellessa, voi huomata suurikokoisten rotujen osuuden laskeneen selvästi ja pienikokoisten koirien määrän moninkertaistuneen.

– Tuskin pienten koirien suosio tästä laskuun kääntyy kuin ehkä muutamissa roduissa, Eerola uskoo.

Laskussa on ainakin cavalier kingcharlesinspanielin suosio. Se on pudonnut kymmenen suosituimman rodun joukosta jo sijalle 19.

Laskua näkyy myös niin terrieriryhmässä kuin vahti- ja palveluskoirien ryhmässäkin. Terrierien määrä on pitkän nousun jälkeen loivassa laskussa. Esimerkiksi kettuterrierien pentumäärä laski ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin alle sataan. Vahti- ja palveluskoiraryhmään kuuluvat vanhat suosikit kuten rottweiler, bokseri ja dobermanni ovat hiljalleen hiipuneet eikä ryhmässä ole tällä hetkellä kasvurotuja.

Paimenkoirien suosio sen sijaan pitää. Agilityn suuri suosio on yksi tasaisen kannatuksen takaavista tekijöistä. Ryhmän nousijoita ovat bordercollie ja sileäkarvainen collie.

Viime vuoden rekisteröintejä käsitellään laajasti myös Koiramme-lehden numerossa 1-2/2013.

Katso kaikki rekisteröinnit vuosilta 2002-2012 (pdf)

Lisätietoja:
Suomen Kennelliitto
Viestintäpäällikkö Kaija Unhola
puh. 050 432 0844