Kennelliiton kärkiteema Euroopan parlamentin tulevalla kaudella on laittoman koirakaupan suitsiminen. Lisäksi Kennelliitto peräänkuuluttaa koiriin liittyvän kuluttajansuojalainsäädännön parantamista, koirien hyvinvoinnin valvonnan edellytysten vahvistamista sekä antibioottiresistenssin ja tarttuvien tautien torjunnan tehostamista.

Pentutehtailu ja koirien salakuljetus ovat tuottoisaa rajat ylittävää rikollisuutta, jolla aiheutetaan eläinten hyvinvoinnin vakavien laiminlyöntien lisäksi riskejä ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle. Lisäksi laiton koirakauppa haittaa Euroopan unionin sisämarkkinoiden toimintaa ja kuluttajansuojan toteutumista.

– Pentutehtailusta ja koirien salakuljetuksesta puhutaan Euroopan unionissa paljon, mutta komissiolle esitetyistä lukuisista vaatimuksista huolimatta konkreettisia toimia niiden kitkemiseksi on nähty kovin vähän. Suomi aloittaa heinäkuussa Euroopan unionin puheenjohtajana, joten suomalaisten tulisi olla etulinjassa ryhtymässä sanoista tekoihin myös tässä asiassa, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Koirien myyntiä verkossa on säänneltävä

Yhtenä keinona laittoman ja epämääräisen koirakaupan suitsimiseen Kennelliitto esittää, että koirien myyntiä verkkokauppa-alustoilla tulisi säännellä. Vähimmäisvaatimuksina koirien myyjiltä tulisi vaatia vahvaa tunnistautumista ja verkkokauppa-alustoilla tulisi olla selvät standardit koirien myynnin itsesäätelylle.

– Koiran hankinnan tulisi aina olla pitkän ja huolellisen harkinnan tulos, mutta verkosta koiran voi ostaa hetken mielijohteesta. Silloin alkuperältään, terveydentilaltaan ja käyttäytymiseltään tuntemattomia koiria voi päätyä ihmisille, jotka eivät kykene huolehtimaan niistä koiran koko elinikää tai joiden taidot eivät riitä kouluttamaan koirasta yhteiskuntakelpoista, Lehkonen huomauttaa.

Tärkeä keino vastuullisen koirakaupan tukemisessa on lisäksi koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin edistäminen. Tällä hetkellä lähes kaikissa EU-maissa on säädetty koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Käytännöt eivät kuitenkaan ole yhteneväisiä eikä tunnistusmerkintää ja virallista koirien omistajarekisteriä ole toistaiseksi esimerkiksi Suomessa.  

Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt koirien lakisääteisen tunnistusmerkinnän ja rekisterin käyttöönottoa ja lainsäädäntötyön on määrä alkaa tänä vuonna. Nyt neuvoteltavan hallituksen on erittäin tärkeää toteuttaa laajasti kannatettu muutos mahdollisimman pian, Lehkonen korostaa.

Koiriin liittyvää kuluttajansuojalainsäädäntöä on parannettava

Suomen eläinsuojelulain uudistuksen siirryttyä tulevalle hallituskaudelle Kennelliitto haluaa myös eurovaalien yhteydessä herättää laajempaa keskustelua lemmikkien asemasta. Euroopan unionin kuluttajansuojalainsäädännön vuoksi koira on esimerkiksi Suomessa rinnastettu laissa esineeseen.

Euroopan parlamentti kuitenkin hyväksyi maaliskuussa uuden tavarakauppadirektiivin, joka jättää jäsenmaille mahdollisuuden sulkea elävien eläinten kauppa pois direktiivin soveltamisalasta.

– Nykyinen kuluttajalainsäädäntö ei huomioi sitä, että koira on koko elämänsä ajan muuttuva elävä olento. Uusi tavarakauppadirektiivi avaa mahdollisuuden kehittää sekä koiran, kasvattajan että ostajan kannalta tarkoituksenmukaisempaa lainsäädäntöä.

Terveysuhkien torjunta vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä

Tunnistusmerkintä ja koiran omistajan rekisteröinti mahdollistavat koiran alkuperän jäljittämisen ja tukevat myös antibioottiresistenssin ja tarttuvien tautien torjuntaa. Antibioottiresistenssin ja tartuntatautien torjumisessa tarvitaan yksittäisten keinojen lisäksi laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Kennelliitto pitää erittäin tärkeänä, että Euroopan unionissa kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota seuraeläinten antibioottiresistenssiin eli bakteerien vastustuskykyyn antibiooteille.

– Euroopan unionin päätöksenteko tuntuu monista etäiseltä. Sillä voidaan kuitenkin vaikuttaa laajasti myös koirien terveyteen ja hyvinvointiin. Eduskuntavaalien tavoin kannustamme kaikkia koiranomistajia selvittämään äänestyspäätöstä tehdessään, onko ehdokas huomioinut koirien hyvinvointiin liittyviä asioita.

Suomen Kennelliiton teesit europarlamenttivaalien alla:

  1. Laittoman koirakaupan kitkemistä on vahvistettava uusilla keinoilla
  2. Koiriin liittyvää kuluttajansuojalainsäädäntöä on parannettava
  3. Koirien tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä on edistettävä koko Euroopan unionissa
  4. Antibioottiresistenssin ja tarttuvien tautien torjuntaa on tehostettava

Lue lisää Kennelliiton tavoitteista täältä. Tiivistelmä löytyy täältä.

Euroopan parlamenttivaalien ennakkoäänestys on kotimaassa 15.–21.5. Virallinen äänestyspäivä on 26.5.

Suomen Kennelliitto edustaa 146 000 suomalaista koiranomistajaa, koiraharrastajaa ja koirankasvattajaa sekä yli 2000 koiraharrastusyhdistystä. Jäsenmäärällä mitattuna Kennelliitto on yksi maailman suurimmista kansallisista kennelliitoista ja vaikutamme koirien terveyteen ja hyvinvointiin myös kansainvälisesti. Olemme aktiivinen jäsen 94 jäsenmaan koirajärjestö Fédération Cynologique Internationalessa sekä Pohjoismaisessa Kennelunionissa.

Lisätietoja:

Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto ry
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
050 329 2188