Explosionerna och blixtarna som förekommer under nyårsfyrverkerierna kan framkalla panik hos hundar. Också när det är fråga om hundar som inte tycks ta vid sig av smällarna, är det klokt att gå ut med dem under nyårskvällen redan innan raketerna börjar skjutas, så att de inte behöver vara ute under det värsta oväsendet.

Fyrverkeri får under nyårsnatten skjutas kl. 18-02. Det är viktigt med tanke på alla, att de här tiderna också följs. Flera kommuner har ordnat det så att fyrverkeriföreställningarna koncentreras till särskilda ställen. Om en hund tas ut på sin kvällspromenad redan innan fyrverkeriet börjar, så kan den hållas i vila hemma när det smäller som värst.

Man kan försöka lugna en skotträdd hund så att gardinerna dras för och belysningen hålls tänd. Knallarnas effekt kan lindras om radion eller tv-apparaten är på. Om hunden hör hemvana ljud inne i huset kanske smällarna utifrån märks mindre. Man kan också försöka distrahera hunden med något gemensamt som väcker dess intresse.

Om hunden blir uppskärrad av fyrverkeriknallarna, så är det bäst att inte ömka den utan i stället låta den hållas. Om hunden vill, ska den få gömma sig på ett ställe den själv väljer. Om hundägaren beter sin extra lugnt och fridsamt kan hunden också få signaler om att smällarna inte är något att bekymra sig över.

Om en hund verkligen reagerar med panik, kan det vara skäl att be en veterinär om lugnande medel för nästa gång. Om en hund blir så skrämd att den sliter sig och springer bort, kan den kommunala hittedjurscentralen vara till nytta.

För närmare upplysningar kontakta:
Kennelklubbens informationschef
Kaija Unhola
tfn 050 432 08 44